Crtani romani šou od 28. do 30. studenoga u Zagrebu

Izložbe, radionice, predavanja, filmovi, kazališna predstava, okrugli stol, promocije stripova ispunit će tri dana šestoga međunarodnog festivala stripa "Crtani romani šou", koji će se održati od 28. do 30. studenoga u prostorijama Kulturnog centra centra Kaptol.

Festival otvara natjecajna izložba na temu "Zločin i kazna" s oko 120 stripova, rekao je Tihomir Tikulin, umjetnički direktor Festivala na današnjoj konferenciji za novinare.

Tikulin je izvijestio da je prva nagrada (150 eura) dodijeljena Vladanu Nikoliću iz Srbije i Crne Gore, a druga (100 eura) i treća (70 eura) Dunji Janković i Miroslavu Nemethu iz Hrvatske. Nagradu Organizacijskog odbora dobio je Aleksei Lipatov iz Ukrajine.

Njima će nagrade biti dodijeljene na završnoj večeri Festivala, kada će prigodnim paketima domaćih strip-nakladnika biti nagrađeni i radovi u kategoriji "Mladi lav", autora do 15 godina.

Izložit će se svi pristigli radovi, od kojih najbolji ulaze u katalog Festivala, rekao je Tikulin, napomenuvši da su od 120 radova, njih dvadesetak "mladih lavova".

Na izložbi su, među ostalima, autori iz Izraela, Ukrajine, Portugala, dodao je.

Tikulin ističe da je cilj Festivala podići razinu kulture stripa u Hrvatskoj i pokazati da strip nije trivijalna umjetnost.

Svakodnevno će se održavati radionice i predavanja o pojedinim fazama stvaranja stripa. Prikazat će se, među ostalim, animirani filmovi Zagreb filma te strip adaptacije - filmovi "Flash Gordon" i "Rocketeer", a igrat će i kazališna predstava "Diareja" nastala po istoimenom stripu Tomaža Lavriča.

Gosti su Brian Bolland, veteran britanske strip scene poznat po jednom od najpoznatijih stripova o Batmanu "The Killing Joke", Giuseppe Camuncoli, jedan od vodećih talijanskih stripaša novijeg naraštaja i Tomaž Lavrič, najpoznatiji suvremeni slovenski autor.

Organizator Festivala je Radio 101. Ulaz na sve programe "Crtani romani šoa" u Kulturnom Centru Kaptol Centra, gdje se održava prvi put, je besplatan.

Pročitajte više