"Crvena lady" Kosor: Nedostaje nam kultura dijaloga, spremna sam saslušati Linića i Čačića

"NAMJERAVAM razgovarati sa svima u Hrvatskoj koji na bilo koji način mogu pomoći savjetom, idejom, prijedlogom - da napravimo što bolji proračun za 2010. godinu, jer o tome najviše ovisi financijska stabilizacija naše zemlje. Spremna sam razgovarati doslovce sa svima - pa uključujući i Slavka Linića te Radimira Čačića, a i s ljudima koji su nekada bili u Vladi, poput Borislava Škegre, kao što sam već razgovarala s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim, s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem, s poslodavcima, s predstavnicima sindikata... Hrvatskoj inače nedostaje ta kultura dijaloga, da slušamo tuđa mišljenja i da ih uvažavamo pa ako se s njima i ne slažemo", rekla je u intervjuu za Globus "crvena lady" Jadranka Kosor.

Iako se u intervjuu pozivala na tu "kulturu dijaloga" i "slušanje tuđih mišljenja", Kosor nije uspjela prešutjeti da ima problema s nekolicinom "zločestih" novinara, koje je optužila za "laži i podmetanja". "Imam jednu zbilja vrlo dobru osobinu, da sve to nekako prođe kroz mene i kao da sve to zaboravim. Naravno, ne zaboravim, sve je to negdje poslagano u ladicama...", izjavila je Kosor i dodala kako "nije zlopamtilo i to je dar Božji".

Premijerka je istaknula kako smatra da Hrvatskoj pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nije potrebna jer "situacija jest teška, ali ne i bezizlazna". "Bezizlazno bi bilo kad ne bismo mogli sami riješiti probleme koje imamo i da ne znamo kako ih riješiti. A ja tvrdim da znamo i da smo krenuli dobrim putem", uvjerava Kosor. Osvrnula se i na neprestano zazivanje prijevremenih izbora od strane predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te je poručila kako šef oporbe ne bi znao što će da dobije izbore. Navela je kako sa predsjednikom Mesićem dobro surađuje, a komentirajući kandidaturu Andrije Hebranga za predsjednika, rekla je kako Hebrang ima punu potporu stranke.

Kako je na dogovoreni intervju stigla odmah nakon sastanka sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Trakošćanu, još uvijek je bila u žarko crvenom kompletu, o kojem se danima ne prestaje pričati. Kosor tvrdi kako ona i Pahor nisu dogovorili to "stilsko poklapanje" njene haljine i njegove kravate: "To se slučajno dogodilo. I ja sam to odmah primijetila i rekla gospodinu Pahoru, čim smo se sastali, da to upravo tako izgleda kao da smo se dogovorili. To je dobar znak".

Pročitajte više