"Da je jedan gradonačelnik, načelnik ili župan radio ono što i Čačić već bi odavno svirao klavir u zatvoru"

HRVATSKI SABOR danas je sjednicu nastavio raspravom o zaključcima istražnog povjerenstva koje je prošle godine istraživalo poslove što su ih s državom sklapale tvrtke Radimira Čačića i Zlatka Tomčića dok su bili visoki državni dužnosnici, odnosno ministar graditeljstva i predsjednik Sabora. 

Saborski zastupnici imali su posve oprečna mišljenja o tome jesu li Zlatko Tomčić i Radimir Čačić, kao bivši predsjednik Sabora i ministar, pogodovali svojim tvrtkama u dobivanju poslova s državom.

HDZ-ovci, posebno članovi povjerenstva Krunoslav Markovinović i Emil Tomljanović, ustrajali su kako je nedvojbeno utvrđeno da je Čačić iskoristio položaj ministra da bi svojim tvrtkama namjestio unosne poslove s Ministarstvom graditeljstva.

"Čačićevo carstvo nakon pretvorbe počelo je tvrtkom Coning alfa, jer od alfe sve kreće, pa kreće i Čačić", kazao je Markovinović kojemu je činjenica da je Čačić prvo prenio, a potom vratio vlasničke udjele u Coning grupi dovoljna za zaključak da je bio u sukobu interesa.

HDZ-ovci su Čačića prozivali i za niz nezakonitosti u projektima POS-a (poticane stanogradnje), jer su, tvrde, nerijetko ugovori sklapani bez građevinske dozvole, samo na temelju idejnih projekata, i na osnovu tzv. dumping cijena.

"Da je to radio jedan gradonačelnik, načelnik ili župan već bi odavno svirao klavir u zatvoru", poručio je Ivan Vučić (HDZ).

Dragutin Lesar (HNS) prozvao je HDZ-ovce da neistinito tumače nalaze povjerenstva, da vode raspravu zbog gledatelja HRT-a.

"Ako je Čačić kriv neka se sav materijal dostavi Državnom odvjetništvu, a ako nije neka ovo bude zadnja rasprava o tome, a ne da mađioničar iz šešira izvlači zeca pred parlamentarne izbore", poručio je HDZ-ovcima Nikola Vuljanić (HNS).

To što je povjerenstvo zaključilo da Tomčić nije pogodovao svojoj tvrtki Capital ing nije zadovoljilo Božidara Pankretića (HSS) koji je rekao da je Tomčiću i HSS-u već nanesena velika šteta.

Pročitajte više