Damir Mikulić ne govori strane jezike

DAMIR MIKULIĆ, uhićeni hrvatski vozač u Iraku, ne govori dobro niti jedan strani jezik što mu otežava komunikaciju u pritvoru, izjavio je u nedjelju njegov stric koji živi u Zagrebu i kod kojeg je vozač bio prijavljen i stanovao.

"Damir vrlo oskudno govori njemački jezik" izjavio je Hini Stanko Mikulić, stric vozača Damira Mikulića kojega su američke snage u Iraku uhitile pod sumnjom na špijunažu i pritvorile u vojnu bazu Camp Bucca.

On je izjavio da se u rasvjetljavanje slučaja uključio se i Ured Predsjednika RH Stjepana Mesića, i dodao da već tjedan dana kontaktira s Ministarstvom vanjskih poslova (MVP) i američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

Po njegovim riječima, Damir se ranije telefonom iz Iraka javljao svakih pet ili šest dana. "Međutim, nakon što mi se Damir nije javio 25 dana nazvao sam njegova poslodavca Filipa Radeljića koji mi je rekao da postoje neke poteškoće s Damirom, ali da nije ništa strašno", kaže Stanko Mikulić.

Damirov otac Marko, koji živi u Čapljini, rekao je da o sudbini svojega sina saznaje jedino iz medija te nema nikakvih drugih mogućnosti za prikupljanje informacija o sudbini svog sina.

MVP je u nedjelju objavio kako nema podataka je li Mikulić iz pritvora u iraku izravno ili preko posrednika zatražio bilo kakvu pomoć od hrvatskih vlasti.

Izvor u ministarstvu izjavio je Hini da su Amerikanci "vrlo škrti" na informacijama o Damiru Mikuliću. Tako se ne zna niti pravni status hrvatskog vozača, odnosno je li pod ingerencijom američke vojske ili je kao civil u nadležnosti iračkih vlasti, rekao je izvor u MVP-u.

Nakon nagađanja da se Mikulić nalazi u američkom zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu zbog snimanja kamerom američkih vojnih baza i rute kojom je prolazio kamionom, MVP i američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdili su u petak da je on "živ i zdrav" u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na jugu Iraka, u kojem američke snage drže pritvorene strance.

Pritvoren je zato što je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista", rečeno je u američkom priopćenju.

Pročitajte više