Danas konzultacije s vjerovnicima i mogućem jamcu za Sljeme

Vladin ured za socijalno partnerstvo tijekom dana će se konzultirati s financijskim ustanovama koje bi eventualno mogle jamčiti za izvršenje nagodbe koju su jučer usuglasili Uprava i sindikat mesne industrije Sljeme, kazao je danas predstojnik Vladina ureda Vitomir Begović.

U Vladinu uredu danas se neće održati sastanak Uprave, sindikata i vjerovnika Sljemena, kako je ranije najavljivano u medijima, već će Begović, kao posrednik u pregovorima, pokušati istražiti postoji li financijska institucija ili neki od vjerovnika Sljemena koji bi pružili garanciju za nagodbu o obeštećenju radnika.

Pronalazak odgovarajućeg jamca koji bi radnicima isplatio potraživanja u slučaju da to poslodavac ne učini u dogovorenom roku, ostao je jedina sporna točka usuglašene nagodbe. Ne uspije li se u njezinu sklapanju, poslodavac je dužan pokrenuti stečajni postupak nad poduzećem.

Nagodbom je predviđeno da se radnicima u roku devet dana od potpisivanja isplati 3,5 zaostalih plaća i akontacija otpremnina.

Novac za to osigurao bi se prodajom robne marke, receptura i tehnologije u vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Preostali dio obveza prema radnicima i ostalim vjerovnicima naplatio bi se u roku od 100 dana prodajom ukupne imovine.

Otpremnina za radnike dogovorena je u visini 6.400 kuna za svaku godinu staža ostvarenu kod poslodavca, odnosno 8.000 kuna za svaku godinu radnog staža za invalide rada.

Sindikat poljoprivrede najavio je da će radnici, koji već dva tjedna prosvjeduju pred Vladom, ostati na Markovu trgu sve do pronalaska kvalitetne garancije za izvršenje nagodbe s poslodavcem.

(Hina) xntod ymd

Pročitajte više