Obljetnica napada na Dubrovnik: Crna Gora se srami, a Trebinje želi ispriku

GOTOVO svi crnogorski mediji danas su veliki dio svog medijskog prostora posvetili obilježavanju dvadesetogodišnjice napada na Dubrovnik. Crnogorski dnenvik Vijest na naslovnici imaju "Dvije decenije sramote -Prošlo je 20 godina od napada na Dubrovnik i Konavle".

Osim analize tih dana te ratničko-huškaških podsjećanja na sramotne uloge i izjave Mila Đukanovića, Momira Bulatovića i Svetozara Marovića, donosi i razgovor s ratnim gradonačelnikom Dubrovnika Petrom Poljanićem.

Crna Gora: Bila je agresija koje se danas sramimo

"Nitko nije mogao očekivati da će rat biti onako strahovito surov i da će oni koji su planirali i izvodili ratne operacije prijeći sve moguće granice, ne samo vojničkog, nego i ljudskog ponašanja", kaže Poljanić u razgovoru.

Vijesti napominju kako je "agresija, koje se Crna Gora danas srami" koštala života 166 crnogorskih građana, 92 hrvatska civila i više od 430 branitelja.

Državna televizija također je danas posvetila značajan prostor obljetnici napada, a kao glavnu vijesti donosi priopćenje nevladine organizacije "Akcija za ljudska prava" koja podsjeća da do danas u Crnoj Gori nije pokrenut ni jedan kazneni postupak protiv bilo koje osobe zbog ratnih zločina izvršenih prilikom opsade Dubrovnika, a na teritoriji Republike Hrvatske.

Državna televizija Crne Gore o kaznenom progonu "osloboditelja Dubrovnika"

"Vjerujemo da do uspostavljanja trajnog povjerenja među ljudima u regiji može doći tek onda kada svaka država, pa tako i Crna Gora, učini sve ono što je u njenoj nadležnosti da procesuira i kazni sve one koji su prema susjedima postupali nasilno, nepravedno i nezakonito, suprotno međunarodno prihvaćenim obavezama humanitarnog prava", navode u Akciji za ljudska prava.


Dok Crna Gora danas otvoreno kaže kako je 1. listopada jedan od najsramotnijih dana u njihovoj povijesti, Trebinje ne misli tako.

Naime, danas je delegacija Općine Trebinje na čelu sa načelnikom Dobroslavom Ćukom položila cvijeće "na spomenik palim braniteljima Trebinja povodom obilježavanja dvadeset godina od početka ratnih djelovanja na području istočne Hercegovine".

Trebinje želi ispriku

Na službenim stranicama te općine objavljeno je kako je ceremoniji prethodila sveta liturgija i pomen poginulim borcima trebinjske općine. Poznato je kako gradonačelnik Trebinja već dugo želi da se Dubrovnik službeno ispriča Trebinju za rat. 

Podsjetimo, kako se danas obilježava 20 godina od napada JNA na dubrovačko područje.

Koordinirani napad pripadnika JNA, te srpskih  i crnogorskih dragovoljaca započela je 1. listopada 1991. godine u šest sati. Na bojišnicama dugima više od 200 kilometara brojčano nadmoćnom neprijatelju suprotstavilo se 750 slabo naoružanih branitelja, pripadnika postrojba dubrovačkoga ZNG-a i dubrovačko-neretvanske Policijske uprave te dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.

Tijekom agresije na dubrovačko područje poginula su 184 branitelja i 92 civila, a ranjeno je više od 1500 osoba. U srpskim koncentracijskim logorima bile su zatočene 423 osobe, a bilo je više od 33.000 prognanih i izbjeglih. Uništeni su mnogi spomenici kulture, gospodarske i civilne zgrade, a 7771 obitelj ostala je bez doma.

Početak agresije na Dubrovnik obilježit će se u 17.30 spuštanjem vijenca u more za sve poginule u luci Gružu, a u 19 sati u crkvi Male braće bit će služena misa. Na mjestima pogibije dubrovačkih branitelja u Mokošici, Bosanci i Strinčjeri bit će položeni vijenci.

Pročitajte više