Dani Hvarskog kazališta od 5. do 8. svibnja

U Hvaru sutra počinju 31. dani hvarskog kazališta, četverodnevan znanstveni skup na kojem će kazališni i književni stručnjaci ove godine raspravljati o temi "Igra i svečanost u hrvatskoj književnosti i kazalištu". L

Skup su priredili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), splitski Književni krug, Poglavarstvo grada Hvara i Hvarsko pučko kazalište.

Tijekom Dana hvarskog kazališta viško amatersko kazalište "Ranka Marinkovića" i dubrovačko Kazalište "Marina Držića" izvest će tri predstave kao dio popratna programa. Znanstveni će skup početi u četvrtak u gradskoj Logi, a večer prije viško će amatersko kazalište izvesti pučku komediju Petra Kukolja "Po prokuri" u režiji Lenka Blaževića i obradbi Lina Blaževića. Dubrovačko kazalište u četvrtak će se hvarskoj publici predstaviti Vojnovićevim "Sirenama" u režiji i obradbi Davora Mojaša, a u petak "Violama" Luke Paljetka, po motivima novele Kvartet Milana Begovića, također u Mojaševoj režiji.

U ime Razreda za književnost HAZU-a priredbu već nekoliko godina, kao predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta, vodi akademik Nikola Batušić, znanstvenik-teatrolog, koji je za Dane kao izvjestitelj i priređivač vezan od samih početaka.

Tom se priredbom želi doći do novih spoznaja i ugraditi ih u već poznat sustav. Do sada je objavljeno 30 znanstvenih zbornika o određenim temama u nakladi splitskoga Književnog kruga koji je, uz HAZU, Hvarsko poglavarstvo i Pučko kazalište koje daje izvrsnu logistiku i potporu u kazališnom dijelu, jedan od osnivača Dana.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više