Danom Europe obilježava se početak Europskih integracija

DAN Europe kojim se slavi početak procesa europskih integracija koji je kulminirao stvaranjem Europske unije obilježava se u petak brojnim manifestacijama u sadašnjim i budućim zemljama članicama Unije, te u zemljama aspirantima za članstvo među kojima i u Hrvatskoj.

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, na obljetnicu objavljivanja čuvene Schumanove deklaracije, koja se smatra prvim korakom prema stvaranju Europske unije.

Deklaracija objavljena 1950. godine, nazvana po tadašnjem francuskom ministru vanjskih poslova Robertu Schumanu, definirala je povezivanje Njemačke i Francuske u proizvodnji tada strateški važnih proizvoda ugljena i čelika u okviru nove zajednice - Europske zajednice za ugljen i čelik (ECSC).

Pristup ECSC-u bio je prema Schumanovoj deklaraciji otvoren i za druge europske zemlje, pa su u formalnom osnivanju te zajednice, potpisivanjem Pariškog ugovora 18. travnja 1951. godine, uz Francusku i Njemačku sudjelovale i Italija, Belgija, Nizozemska i Luksemburg.

Proces udruživanja europskih zemalja nastavljen je u Rimu 1957. godine osnivanjem Europske ekonomske zajednice (EEZ), kojom su produbljene gospodarske i političke integracije šest zemalja potpisnica Pariškog ugovora.

Sedamdesetih godina EEZ-u su se priključile Velika Britanija, Danska i Irska, a osamdesetih Španjolska, Portugal i Grčka.

Godine 1992. u nizozemskom Maastrichtu tadašnjih dvanaest članica utemeljilo je Europsku uniju.

Ugovorom o Europskoj uniji počeo je proces ekonomskog i monetarnog ujedinjenja, te formiranje zajedničkog tržišta EU, a po prvi puta je otvorena mogućnost za širenje Unije na bivše komunističke zemlje srednje i istočne Europe.

Tri godine kasnije, 1995. godine, članicama postaju Švedska, Finska i Austrija, a novi val proširenja očekuje se u svibnju 2004. kad bi u punopravno članstvo EU trebalo ući deset zemalja iz srednje i istočne Europe i Sredozemlja.

U znak sjećanja na povijesnu Schumanovu deklaraciju, šefovi država i vlada EEZ-a okupljeni na summitu u Milanu u lipnju 1985. godine odlučili su 9. svibnja proglasiti Danom Europe.

Pročitajte više