Davinić: Brod nije povrijedio granicu, ali je plovio u krivo vrijeme

MINISTAR obrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je u petak u Zagrebu da vojni brod te državne zajednice koji je u četvrtak, u vrijeme obilježavanja sjećanja na Vukovar, patrolirao Dunavom, nije povrijedio teritorijalne vode Republike Hrvatske, ali i izrazio žaljenje što je "svoje normalne aktivnosti" obavljao na taj dan.

"Ustanovio sam da nije povrijeđen teritorijalni integritet Republike Hrvatske. Možda je zapovjedništvo broda moglo izabrati neki drugi dan, s obzirom na našu tragičnu prošlost, koja budi osjećaje u ljudi koje ne smijemo zanemarivati", rekao je Davinić na margini međunarodne konferencije "NATO nakon Istanbula - sigurnost u jugoistočnoj Europi" u Zagreb.

"Ako zanemarimo te osjećaje usporit će se i proces normalizacije odnosa, a to nije u interesu Hrvatske a posebice SCG", dodao je ministar, izražavajući žaljenje zbog "nespretno" odabranog vremena za upućivanje broda u ophodnju.

Prema njegovim riječima, taj nenaoružani brod je zadužen za kontrolu ilegalnih prelazaka granice koji su u tom području učestali.

Davinić je istaknuo da je u SCG upravo donesen zakon prema kojem bi kontrolu nad granicom preuzela policija, najavivši za 1. siječanj 2005. početak povlačenja vojske s Dunava.

Pročitajte više