DAVOS: CHENEY POZVAO NA JAČU SURADNJU U BORBI PROTIV TERORIZMA

Američki potpredsjednik Dick Cheney pozvao je u subotu u Davosu na jačanje svjetske suradnje u borbi protiv terorizma. "Civilizirani narodi moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da suzbiju terorizam i onemoguće širenje oružja za masovno uništenje", rekao je Cheney u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu.

"Moramo se suočiti s tim opasnostima zajedno", dodao je, ističući kako je "efikasnija suradnja između vlada i međunarodnih institucija danas još važnija nego što je to bila u prošlosti".L

Cheney je također pozvao Europu da se pridruži Sjedinjenim Državama u poticanju demokracije u Iranu i arapskom svijetu, ocjenjujući da je to ključ za dobivanje rata protiv terorizma.

"Moramo se sučiti s ideologijama nasilja u njihovu izvoru, promicanjem demokracije diljem Bliskog istoka i dalje", rekao je.

Cheney je poručio da bi Europa i Sjedinjene Države zajedno trebale poticati iransku vladu da "poštuje legitimne zahtjeve iranskog naroda". Zatražio je također i europsku potporu za reforme u drugim područjima na Bliskom istoku kao i za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

(Hina) zt br

Pročitajte više