Debakl Vlade: Imat ćemo veći deficit nego ove godine

"ZNATE da smo bili izvrgnuti linču i ismijavanju nakon sastanka sa sindikatima na kojem je bio nazočan i premijer", kazala je danas između ostalog potpredsjednica vlade Jadranka Kosor  pogrebnog izraza lica, objašnjavajući zašto je Vlada izgubila bitku za proračun "s deficitom od nula posto",  te morala pristati na poštivanje ugovora sa sindikatima javnih i državnih službi.

Proračun, ipak, još nije donesen i ostalo je prostora za daljnju preraspodjelu prije nego ga Vlada donese i sutra uputi u Sabor. No, Kosor je poručila da je što se sindikata tiče priča gotova i da su oni krivi za neostvarivanje Vladinog cilja - "uravnoteženog" državnog budžeta.

"Nemojte prizivat' vraga"

Plaće će u državnim i javnim službama, prema tome, rasti prema prijašnjem dogovoru za šest posto. Deficit proračuna na kraju će iznositi 1.7 posto, to znači kako neće biti ništa od opraštanja jedan posto kamate na prijašnje zajmove od MMF-a, kojemu je uvjet bio da proračun bude bez deficita. Na sam spomen novog zaduženja u Međunarodnom monetarnom fondu ministar financija je komentirao citirajući poslovicu koju često koristi gospodarstvenik Ante Čičin Šain:

"Nemojte prizivat' vraga, on sam dođe!", kazao je Ivan Šuker odbacujući mogućnost novog kredita od, smatraju mnogi, najvećeg svjetskog lihvara.

Zanimljivo je kako potpredsjednica Kosor kao ni ministar Šuker nisu htjeli direktno odgovoriti o gradnji Pelješkog mosta, no prema svemu sudeći "on ide dalje".

Ili deficit ili prodaja obiteljskog srebra ili još kredita

Šuker je objasnio da bi država ako bi se odlučila na nepoštivanje ugovora o plaćama, zaradila privatne tužbu na Ustavnom sudu, i jedini je izbor za zadržavanje nultog deficita bio - "prodaja obiteljskog srebra ili zaduživanje, što u ovim okolnostima ne dolazi u obzir". To je zato što su tvrtke u državnom vlasništvu zbog pada cijena dionica izgubile 40 do 50 posto vrijednosti, dok je kredit najskuplji potez kojim bi se deficit pokrivao. Nezamrzavanje plaća tako državu košta 1,4 milijarde kuna.

"Umjereni" udar na pušače

Država se neće  odlučiti na pretjerane namete duhanskoj industriji, jer su izračunali da ako primjerice u Hrvatskoj kutija cigareta bude 29 kuna, a u Bosni i Hercegovini ostane na oko 8 kuna, crno tržište će procvasti i onda nisu napravili ništa, objasnio je Šuker. Dio nameta bit će raspodijeljen na plaćanje dugova u zdravstvu. Konačna cijena cigareta, dodao je, ovisit će o proizvođačima koji će odlučiti hoće li sami snositi trošak za namete ili će ga prebaciti na potrošače.

Čemu onda uopće "Vijeće mudraca"?

Novinari su pred kraj konferencije bespomoćno zaključili da je, s obzirom na ono što su čuli, osnivanje Ekonomskog vijeća, u javnosti posprdno nazvanog "Vijeće mudraca", bilo uzaludno. Dvije stvari koje su zagovarali - zamrzavanje plaća i nula posto deficita, neće biti usvojeno.

Ministri su kazali o tome da je njihova uloga bila savjetodavna i da je ta skupina sastavljena od gospodarskih i financijskih stručnjaka te članova Gospodarsko-socijalnog vijeća, služili kao podrška GSV-u i Vladi u borbi s krizom, jer "sljedeće godine bitka se neće voditi za plaće, nego radna mjesta".

Puče ljubav između Vlade i HGK

Ivan Šuker je sa zgražanjem danas "morao" poručiti šefu Hrvatske gospodarske komore, Nadanu Vidoševiću kako je pretjerao izjavom da Hrvatska nije u krizi. Šuker kaže da to može značiti jedino da HGK "ili ne radi posao ili je izoliran" od zbivanja.

"Kad naplaćujete onolike članarine, onda je lako kupovati darove i organizirati domjenke", kazao je Šuker, "sada me ne čudi zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca da se doprinos za HGK smanji i mogu reći da se Vlada slaže s njim".

Zaduženje od 1.5 milijardi eura

Mediji su danas pisali kako bi planirano zaduženje Vlade za 2009. godinu moglo iznositi 1,5 milijardi eura što će biti povećano za 1,4 milijarde kuna koje će se, pak, amortizirati uštedama unutar proračunskih stavki.

Također, novac za povećanje plaća u 2009. godini mogao bi biti kompenziran sa smanjenim budžetom za neke kapitalne projekte kao što je Pelješki most dok je druga mogućnost zamrzavanje novih zapošljavanja u državnu i javnu službu. Uz zamrzavanje zapošljavanja nema riječi o mogućim otpuštanjima iz državnih i javnih službi.

V.M./A.B.
Foto: K.H.

Pročitajte više