Deklaracija Svjetskog saveza Esperantista u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika

U POVODU Međunarodnoga dana materinskoga jezika (21. veljače) Svjetski savez esperantista objavio je deklaraciju u kojoj ističe da esperantisti žele sačuvati materinski jezik svakog čovjeka te predlažu korištenje esperanta u međunarodnim odnosima kao neutralni način komuniciranja bez nametanja vlastitog pogleda na svijet drugima, izvijestio je danas Hrvatski savez za esperanto.

Politika komunikacije i razvoja, ako nije zasnovana na poštivanju i podržavanju svih jezika kao što predlaže UNESCO, osuđuje na izumiranje većinu jezika u svijetu, ističe se u deklaraciji i dodaje da su esperantisti "pokret za jezičnu raznolikost".

Esperantisti napominju da u potpunosti podržavaju deklaraciju generalnoga direktora UNESCO-a Koichira Matsuure u povodu prošlogodišnjeg dana materinskoga jezika, u kojoj je rečeno da su materinski jezici jedinstveni zbog toga jer oni određuju ljude od rođenja, dajući im poseban pogled na svijet koji se zapravo nikada ne gasi, bez obzira na to koliko se jezika nauči kasnije.

Osnova međunarodnog jezika esperanta, autora Lazara Ludviga Zamenhofa, objavljena je u Varšavi 1887. Ideja o međunarodnom jeziku kojemu nije cilj nadomjestiti druge jezike, nego služiti kao dodatni, drugi jezik za sve, nije nova, ali je Zamenhof uvidio da se takav jezik mora razvijati kolektivnom upotrebom, te je on svoj početni prijedlog predstavio u obliku sažete gramatike i maloga rječnika.

(Hina) xpp ymc

Pročitajte više