Del Ponte: Hrvatska mi je dala neosporan dokaz o Gotovini

GLAVNA tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izrazila je u četvrtak zahvalnost hrvatskoj Vladi za privođenje odbjegloga optuženika Ante Gotovine pred Haški sud i rekla da su hrvatske vlasti osigurale podatke o tome gdje se nalazio Gotovina.

"Želim izraziti zahvalnost vladama Hrvatske i Španjolske za privođenje Ante Gotovine u Den Haag", rekla je Del Ponte Vijeću sigurnosti u New Yorku.

Ona je kazala da je od hrvatskih vlasti dobila podatke o tome gdje se nalazio Gotovina, koji je 7. prosinca uhićen u Španjolskoj, na Kanarskim otocima.

"Dana 29. rujna hrvatske vlasti su mi osigurale neosporan dokaz da je Ante Gotovina u Španjolskoj", rekla je Carla del Ponte i dodala da je odmah nakon toga uspostavljena veza između hrvatskih i španjolskih vlasti.

Carla del Ponte je kazala da je Europsku uniju obavijestila 3. listopada kako Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom, ali da nije mogla ulaziti u pojedinosti oko Ante Gotovine, jer su iz operativnih razloga podaci o tome držani u uskom krugu između Zagreba, Španjolske i Den Haaga.

Carla del Ponte i predsjednik Haškog suda Fausto Pocar podnijeli su u četvrtak Vijeću sigurnosti ovogodišnje izvješće o radu suda i tužiteljstva, provedbi izlazne strategije suda, i njegove suradnje sa zemljama bivše Jugoslavije. Pocari je ocijenio da je "suradnja s Hrvatskom sada zadovoljavajuća". On je rekao da je nakon uhićenja Ante Gotovine Haški sud korak bliže tome, da se svi optuženi visoki dužnosnici nađu pred sudom.

Carla del Ponte je kazala kako je ključna za uspjeh u uhićenju Gotovine bila kombinacija međunarodnih poticaja, prvenstveno EU-ovo uvjetovanje uključenja Hrvatske njezinom punom suradnjom s ICTY-jem, te zajedničkoga operativnog plana Hrvatske i Haškog suda. SAD su također pružile vrijednu potporu inzistirajući da se Hrvatska neće uključiti u NATO dok Gotovina ne bude u Den Haagu, dodala je.

Carla del Ponte je rekla kako je hrvatska Vlada zajedno s Haaškim sudom zacrtala akcijski plan za rješavanje slučaja Gotovina, s čijom provedbom je počela u travnju nakon što je EU prije toga odgodio početak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Operaciju je s hrvatske strane koordinirao vrlo ograničen broj visoko motiviranih profesionalaca pod vodstvom državnog tužitelja koji je imao snažnu potporu hrvatskog političkog čelništva, rekla je ona.

"Otkako je operacija započela dobili smo više od sto izvješća od različitih hrvatskih agencija koja su u većini bila dobre profesionalne kvalitete", kazala je Del Ponte.

Hrvatska stalna prestavnica u Ujedinjenim narodima Mirjana Mladineo, je sudjelujući u raspravi na Vijeću sigurnosti rekla kako je Hrvatska surađivala s Haaškim sudom u provedbi svoga akcijskog plana za rješavanje slučaja Gotovina.

Rekla je kako je Hrvatska pokazala da neće prihvatiti iznimke od vladavine zakona, te da se svaki optuženik mora suočiti s optužnicom i pojaviti se pred Haaškim sudom, ali da istodobno vrijedi pretpostavka njihove nedužnosti sve dok im se ne dokaže krivnja.

Također je istaknula, kako je Hrvatska zainteresirana da se zna istina o Domovinskom ratu, koji je bio obrambeni, pravedan i legitiman, te da individualizacija krivnje, ako ona postoji, može samo ojačati njegovu legitimnost.

Carla del Ponte i predsjednik Haškog suda Fausto Pocar podnijeli su Vijeću sigurnosti ovogodišnje izvješće o radu suda i tužiteljstva, provedbi izlazne strategije suda, i njegove suradnje sa zemljama bivše Jugoslavije.

Pocari je ocijenio da je "suradnja s Hrvatskom sada zadovoljavajuća".

On je rekao da je nakon uhićenja Ante Gotovine Haški sud korak bliže tome, da se svi optuženi visoki dužnosnici nađu pred sudom.

Uhićenje Gotovine - uzor za rješenje teškoća u suradnji sa SiCG i BiH

Del Ponte je rekla i kako bi hrvatski model poticaja međunarodne zajednice i zajedničkoga operativnog plana Haškog suda i Hrvatske, mogao poslužiti kao uzor za rješavanje teškoća s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom i Crnom Gorom.

Kazala je kako ni međunarodna zajednica, niti Republika Srpska i Srbija i Crna Gora ne čine dosta da ih uhvate i izruče Den Haagu. Ustvrdila je da su Karadžić i Mladić u dosegu SiCG i BiH, te da se te dvije zemlje treba držati odgovornima za neuspjeh u njihovu uhićenju.

Ustvrdila je da radi s NATO-om i snagama EUFOR-a u Sarajevu, na programu slamanja njihovih potpornih mreža.

Del Ponte je rekla kako međunarodna zajednica uvjetuje uključivanje tih zemalja u euroatlantske integracije dajući im politički poticaj da uhite optuženike, ali da hvatanje Karadžića i Mladića nije više tako visok prioritet za međunarodnu zajednicu, koja u posljednje dvije godine samo minimalno sudjeluje u operativnim aktivnostima oko toga pitanja.

"Deset godina međunarodna zajednica se igra mačke i miša s Karadžićem i Mladićem", rekla je, dodajući da je "mačka" odabrala da si zaveže oči i dopuštala "mišu" da bježi od "rupe do rupe".

Carla del Ponte je rekla da je vrijeme da međunarodna zajednica da SiCG i RS poduzmu usklađenu akciju kako bi otkrili gdje se bjegunci skrivaju, te da ih uhite i izruče Haaškom sudu.

Pročitajte više