Del Ponte: Hrvatska Vlada mora uništiti mrežu Gotovininih pomagača

REPUBLIKA Hrvatska je spremna za ulazak u Europsku uniju ali mora učiniti samo još jedan posljednji korak uhititi Antu Gotovinu, ocijenila je glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte u razgovoru za televiziju Glas Amerike koju je u srijedu navečer izravno prenijela lokalna TV Mostar.

Po mišljenju Carle del Ponte Republika Hrvatska je spremna za ulazak u Europsku uniju ali mora učiniti, kako se izrazila, samo još jedan posljednji korak, a to je da locira i uhiti Gotovinu. "To je vrlo važno za budućnost Hrvatske", dodala je del Ponte.

Na pitanje kakve bi po Hrvatsku mogle biti posljedice slučaja Gotovina na sljedećem summitu Europske unije Carla del Ponte je izjavila: "Držim se dalje od politike, ali svakako ću cijeniti ako međunarodna zajednica i Europska unija, nakon početka pregovora, zadrže izručenje Gotovine kao uvjet za primanje Hrvatske", prenosi VOA.

Carla del Ponte također je izjavila da postoji mreža koja podržava hrvatskoga generala Antu Gotovinu. "Mislim da premijer Ivo Sanader i njegova Vlada moraju prvo identificirati tu mrežu i uništiti je kako bi bila u mogućnosti njega (Gotovinu) locirati na vrijeme", rekla je Carla del Ponte u intervjuu bosansko-hercegovačkoj sekciji TV Glasa Amerike. Pri tomu je kazala da je "premijer Sanader u potpunosti angažiran u hvatanju Gotovine".

Carla del Ponte je izrazila i nadu da će iduće godine za 10. obljetnicu (u srpnju 2005. g.) masakra u Srebrenici Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti u Haagu.

"Nevjerojatno je skandalozno da oni još nisu uhićeni i predani Haagu", rekla je glavna haška tužiteljica. "Povremeno dobivam informacije o tomu gdje se nalazi Mladić u Srbiji i Karadžić u Republici Srpskoj, a koji se također kreće i po Srbiji i Crnoj Gori. Ja znam da su oni tamo, znam da ih je moguće locirati i mislim da se približavamo trenutku kad se uhićenja moraju obaviti", rekla je Carla del Ponte.

Pročitajte više