Del Ponte: Karadžić i Mladić povremeno i u Crnoj Gori

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog suda u Den Hagu Carla Del Ponte izjavila je u srijedu u Podgorici kako najpoznatiji haški bjegunci Radovan Karadžić i Ratko Mladić "ne miruju i s vremena na vrijeme su i u Crnoj Gori".

Ona je pojasnila da Haški sud od Podgorice zahtijeva da preko svoje obavještajne službe i policije prikuplja informacije o bjeguncima, "čak i ako oni dolaze ovdje samo na nekoliko sati".

Del Ponte je naglasila da Tribunal ima nove informacije o skrovištima Radovana Karadžića.

"Odlučila sam prestati objavljivati podatke o skrovištima Karađžića, Mladića i ostalih, iako posjedujem nove informacije ", rekla je del Ponte.

Nakon razgovora s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanović, del Ponte je novinarima, objašnjavajući zašto je došla u Crnu Goru ako se stalno ponavlja da je Srbija adresa za nesuradnju s Haagom, rekla da se ne radi samo o Beogradu.

"Bila sam u Beogradu i vršila pritisak, i idem u Bruxelles gdje ću podnijeti izvještaj o nedostatku suradnje s Beogradom. Međutim, ne radi se samo o Beogradu, jer imamo saznanja da se bjegunci kreću i neki od njih s vremena na vrijeme borave u Crnoj Gori", rekla je glavna haška tužiteljica.

Odgovarajući na pitanje zašto traži od Beograda i Podgorice da uhite Karadžića i Mladića, kad je ranije u Sarajevu najavila da će do kraja godine objelodaniti imena ljudi iz međunarodne zajednice koji to sprečavaju, del Ponte je kazala da vrši pritisak i na nacionalne vlasti i na međunarodnu zajednicu.

"Ukoliko tokom ove godine ne budu isporučeni Karadžić i Mladić, iznijet ću sve dokaze i na međunarodnom i nacionalnom planu, koji pokazuju zašto se sprečava njihovo uhićenje", ponovila je del Ponte.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i ostali čelnici službene Podgorice ponovili su kako je Crna Gora odlučna za punu i bezuvjetnu suradnju s Haškim tribunalom.

"Odlučni smo za maksimalnu suradnju s Haškim tribunalom, jer je to i naša dužnost zbog poštovanja žrtava ratnih zločina, kako bi se zločinci adekvatno i kaznili", kazao je crnogorski predsjednik Vujanović.

Pročitajte više