Del Ponte poručila Uniji: Sankcionirajte SiCG kao što ste sankcionirali Hrvatsku!

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte od Europske unije da prekine pregovore o sporazumu o pridruživanju sa SiCG. Razlog je dobro poznat svima - nesuradnja SiCG s haškim tribunalom u pogledu izručenja Ratka Mladića.

Del Ponte je u razgovoru za francuski Figaro kazala kako bi se prekidom pregovora Unije sa SiCG izvršio dodatni pritisak na SiCG, koja prema tužiteljičinim riječima, i dalje skriva jednog od dva najtraženija ratna zločinca na svijetu, Ratka Mladića.

Glavna haška tužiteljica optužila je neke članice EU, ustvrdivši da su i dalje suzdržane prema takvim sankcijama i to jer "žele pridobiti Beograd za ustupke u drugim slučajevima kao što su Kosovo i Crna Gora".

"Europa mora pojačati pritisak na Beograd prije nastavka pregovora, krajem veljače. Ako pregovori budu suspendirani, Srbi će morati uhititi Mladića. Ako EU bude od Begrada tražila uhićenje Mladića, premijer Vojislav Koštunica će to i učiniti." - ustvrdila je Del Ponte.

Mladić je optužen za masakr nad 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. godine kao i za opsadu Sarajeva koja je trajala 43 mjeseca i tijekom koje je poginulo 10.000 civila.

EU je ranije objavila da će, ako Mladić ne bude izručen Hagu u idućih nekoliko mjeseci, suspendirati pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji su počeli prošle godine nakon što je Beograd izručio Haškom tribunalu desetak optuženih ratnih zločinaca.

Del Ponte je izjavila kako bi EU trebala pritisnuti Srbiju na isti način kao što je to učinila s Hrvatskom u slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine, prenosi list i dodaje da je njegovo uhićenje u prosincu prošle godine otvorilo put početku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

"EU je odbila otvoriti pregovore s Hrvatskom jer Zagreb nije uhitio generala Antu Gotovinu", rekla je Del Ponte. "Želim da EU primjeni isti pristup i prema Beogradu koji ne surađuje s Tribunalom", dodala je glavna haška tužiteljica, a prenosi list Le Figaro.

Index.hr/Hina

Pročitajte više