Del Ponte traži od EU-a pritisak na Hrvatsku i Srbiju

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila je u ponedjeljak u Luxembourgu od zemalja članica EU-a da izvrše pritisak na Hrvatsku i Srbiju kako bi što prije isporučile optuženike koji su još nedostupni Haškom sudu, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot.

"Tužiteljica je zatražila od ministara da zemlje članice EU-a nastave vršiti pritisak na Hrvatsku i Srbiju kako bi što prije izručile optuženike, koji su još na slobodi. Nastavit ćemo to činiti", rekao je Bot, predsjedatelj Vijeća EU-a, na konferenciji za novinare.

Carla del Ponte je na zasebnoj konferenciji za novinare, nakon što je ministrima vanjskih poslova EU-a podnijela izviješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom (ICTY), izrazila uvjerenje da će hrvatske vlasti do kraja studenoga locirati odbjeglog generala Antu Gotovinu te izrazila "veliko razočaranje" što on nije uhićen još prije ljeta.

"Kada sam u proljeće razgovarala s predstavnicima hrvatskih vlasti vjerovala sam da će ga uhititi prije ljetnih praznika, ali to se nije dogodilo i bila sam vrlo razočarana", rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare.

"Nadam se da će Hrvatska to učiniti prije kraja sljedećeg mjeseca, jer ću 23. studenoga podnijeti izviješće Vijeću sigurnosti UN-a. To je vrlo važan krajnji rok za hrvatsku vladu", rekla je haška tužiteljica.

Ministri vanjskih poslova Europske unije upozorili su u zaključcima zemlje bivše Jugoslavije da bi izostanak suradnje s Haškim sudom mogao "ozbiljno ugroziti" njihovo daljnje napredovanje prema EU-u.

"Vijeće očekuje izviješće glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte Vijeću sigurnosti u studenom 2004. Daljnji izostanak suradnje s ICTY-em, potpune i pravodobne, mogao bi ozbiljno ugroziti daljnji napredak prema EU-u", ističu ministri u zaključcima današnjeg sastanka. Zaključci Vijeća nisu su mijenjali u odnosu na nacrt, koji je bio dostupan prije obraćanja Carle del Ponte ministrima EU-a.

Vijeće EU-a "podsjeća sve zemlje regije na njihovo obećanje da će potpuno i nedvosmisleno surađivati s ICTY-em, posebice u pogledu izručivanja optuženika, koji su još na slobodi te pristupa dokumentima i svjedocima".

Vijeće "ponovno poziva sve države, posebice Srbiju i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, i također Hrvatsku da pruže svu potrebnu pomoć ICTY-u, kako bi se Sudu bez odgode priveli Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina".

"Vijeće s dubokom zabrinutošću prima na znanje današnje izlaganje glavne tužiteljice, koja je naglasila potrebu za poboljšanjem stupnja suradnje s Tribunalom", kaže se u ministarskim zaključcima.

Britanski ministar za Europu Dennis MacShane izjavio je hrvatskim novinarima da bi uhićenje Gotovine uklonilo sve prepreke za početak pregovora s Hrvatskom o punopravnom članstvu.

"Bude li Gotovina u Haagu, onda neće postojati mogućnost odgode, odnosno sprečavanja početka pregovora. Gotovina u Haagu znači da je Hrvatska definitivno na europskom putu", rekao je MacShane upitan hoće li o rješavanju slučaja Gotovina ovisiti određivanje točnog datuma za početak pregovora o punopravnom članstvu.

On je rekao da dijelovi hrvatskog sigurnosnog državnog aparata, na državnoj i lokalnoj razini, ne rade na tome da ga se isporuči.

"Cijeli sigurnosni aparat na državnoj i lokalnoj razini ne radi na tome da ga se uhiti. Netko, više od jedne osobe, zna gdje se on nalazi", rekao je MacShane.

Del Ponte je rekla da je imala informacije da je general Gotovina u kolovozu ove godine viđen na plaži na hrvatskoj obali.

Upitana bi li bila razočarana ako Europsko vijeće u prosincu odredi datum za početak pregovora s Hrvatskom, a da general Gotovina ne bude uhićen, Del Ponte je rekla da ne želi biti uključena u politička pitanja.

"Ja sam tužiteljica i ne želim biti uključena u politička pitanja, ali bih htjela vidjeti rezultate, uhićenje bjegunaca. Hrvatska mora uhititi Gotovinu i uvjerena sam da će to učiniti", rekla je.

Ona je dodala da ne može unaprijed reći što će reći Vijeću sigurnosti UN-a o naporima Hrvatske na uhićenju Gotovine.

Pročitajte više