Del Ponte u pismu Angeli Merkel: Srbiju treba prisiliti na izručenje Karadžića i Mladića

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel koja trenutno predsjeda Europskom unijom, uskoro će dobiti pismo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, u kojemu ju pozova da prisili Srbiju na izručenje najpoznatijih odbjeglih haških optuženika, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Kako je izjavila u razgovoru za njemački Fokus, Del Ponte je pismo poslala nakon presude Međunarodnog suda pravde, a koji je donio odluku da ne smatra Srbiju odgovornom za pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine.

Glavna je haška tužiteljica istaknula da pregovori o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom ne smiju biti nastavljeni dok se dvojica optuženika ne izruče Hagu.

Svjetskim medijima nedavno je odjeknula informacija kako je jedan od haških optuženika čije Del Ponte izručenje traži, Radovan Karadžić, viđen u Panama Cityju.

Naime, kako su tamošnje vlasti kazale za američku mrežu ABC potraga za Karadžićem ponovo je aktivirana jer je jedan muškarac prijavio kako je ratnog zločinca vidio u predvorju hotela u Panama Cityju. To je, kako špekuliraju mediji, ujedno bio i razlog za nedavno pretraživanje stanova sina i kćeri Radovana Karadžića 20. veljače.

B.S.
Foto:AFP

Pročitajte više