Del Ponte u Podgorici razgovarala s Đukanovićem

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu (ICTY), Carla del Ponte razgovarala je u utorak navečer u Podgorici s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, od kojeg je dobila uvjeravanja kako su "nadležni crnogorski državni organi, prvenstveno policija, pravosuđe i tužilaštvo, spremni da i ubuduće pruže traženu podršku predstavnicima Haškog suda na teritoriji Crne Gore", priopćila je crnogorska vlada.

Đukanović je također rekao da je Crna Gora spremna surađivati i s organima drugih država u pronalaženju i privođenju pravdi optuženih.

Crnogorski premijer je iskoristio priliku da podsjeti Del Ponte kako Crna Gora inzistira na ostvarivanju pune suradnje s ICTY-em i u drugoj članici državne zajednice SCG, Srbiji, jer posljedice te nesuradnje vode ka izolaciji i prolongiranju uključivanja Crne Gore u euroatlantske integracije.

U priopćenju ureda vlade Crne Gore, Del Ponte i Đukanović su istakli potrebu pune suradnje svih država sa prostora bivše Jugoslavije s ICTY-em, kako bi uhićenjem optuženih i kažnjavanjem direktno odgovornih zločin bio individualiziran.

Na taj način bi, kako su ocijenili, bili stvoreni preduvjeti za pomirenje među narodima i državama, što je neophodno za izgradnju odnosa povjerenja, daljnji razvoj i napredak regije.

Del Ponte će se u srijedu sastati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, te šefom diplomacije Miodragom Vlahovićem i ministrom unutarnjih poslova Draganom Đurovićem.

(Hina) xdram ydv

Pročitajte više