"Delo" o hrvatskoj ekološko-ribolovnoj zoni na Jadranu

Dogovor o hrvatskoj ekološkoribolovnoj zoni u Jadranu uz posredništvo Europske komisije je možda moguć, ali bi Ljubljana u tom slučaju možda mogla tražiti jamstva da zona ne prejudicira granicu na moru i da Slovenija ima pristup međunarodnim vodama, sugerira članak koji u svom izdanju od petka objavljuje ljubljansko "Delo".

List se naime poziva na neslužbenu informaciju koju je objavio riječki "Novi list" da će Bruxelles od Hrvatske zahtijevati da "Italiji i Sloveniji dopusti ribolov na području otvorenog mora koje bi na jesen trebalo postati hrvatskom zonom".

To znači da bi Slovenija, piše u članku koji potpisuje Peter Žerjavič, mogla sudjelovati u ekonomskom iskorištavanju pojasa u koji po hrvatskom tumačenju nema neposredni pristup.

S jedne bi strane takvo rješenje onda u Hrvatskoj jamačno izazvalo razmišljanja nije li Hrvatska zapravo posredno priznala Sloveniji pravo koje po međunarodnom pravu izvire iz teritorijalnog pristupa otvorenom moru, analizira situaciju slovenski list.

S druge strane, dodaje se, ako bi Ljubljana pristala na, kako se navodi, "djelomičnu" realizaciju ekološko-ribolovnog pojasa što ga je proglasio Hrvatski sabor, Slovenija bi mogla biti u problemu s obzirom da mora na neki način "izboriti jamstva da širenje jurisdikcije ni u kojem slučaju ne prejudicira granicu na moru između Hrvatske i Slovenije i pitanje slovenskog (ne)pristupa otvorenom moru", ocjenjuje Žerjavič u prilogu naslovljenom "Preokret nakon sastanka u Portorožu - hrvatska zona ide u povijesnu ropotarnicu".

(Hina) xfl ydv

Pročitajte više