Den Haag: Počelo saslušavanje o sigurnosnom zidu na Zapadnoj obali

MEĐUNARODNI sud pravde (ICJ) započeo je u ponedjeljak ujutro u Den Haagu saslušavanje o legalnosti sigurnosnog zida na Zapadnoj obali, a petnaest će izaslanstava iznijeti svoje mišljenje tijekom tri dana koliko će trajati ovaj proces.

Saslušavanje o zidu zatražila je opća skupština UN-a, a Izrael ga bojkotira tvrdeći da je je to politički slučaj i da sudu nedostaje jurisdikcije. Židovska država tvrdi kako je zid neophodan jer će spriječavati samoubilačke atentate, a atentat izveden u Jeruzalemu u nedjelju, u kojem je poginulo osam osoba, samo je dokaz koliko je podizanje zida potrebno. Palestinci traže od ICJ-a da proglasi zid ilegalnim jer je podignut na okupiranoj zemlji koju oni žele za državu te bi ih zid odsjekao od poslova, škola, polja i bolnica.

No, iako odluka suda neće biti obvezujuća, Izrael strahuje da bi mišljenje protiv zida moglo dovesti do međunarodnih sankcija.

Za odluku suda bit će potrebno nekoliko mjeseci.

Istovremeno su se u Den Haagu počeli okupljati proizraelski pristaše koji "prosvjeduju protiv terorizma".

"Očekujemo između 500 i 2.000 demonstranata", izjavio je jedan pripadnik organizacije Kršćani za Izrael, dodavši da je najavljena mirna prosvjedna povorka.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više