Deset privedenih zbog pijanstva, Hitna 14 puta intervenirala

PREMA posljednjim informacijama koje doznajemo iz zagrebačkog OKC-a, slavlje maturanata u metropoli smirila je kiša. Ipak, četiri su maturanta ozlijeđena, a deset ih je privedeno.

Jedan je mladić uslijed alkoholiziranosti pao lakše se ozlijedivši te je prevezen u Traumu. U Traumu su prevezeni i dvoje maturanata koji su stradali kada je netko bacio staklenu bocu razbivši je o pod - komadići su prsnuli na sve strane pa se jedan zabio jednom maturantu u nogu, a jednoj je djevojci liječnička pomoć pružena nakon što joj se staklo zabilo u oko.

Jedna se maturantica na Bundeku ozlijedila kada je nezgodno stala te je uganula nogu. Prevezena je na Rebro.

Prema posljednjim informacijama, petero je maturanata dovedeno u policijsku postaju. Dvoje ih je privedeno na Trgu bana Jelačića zbog paljenja baklji. Dvoje maturanata privedeno je zbog alkoholiziranosti na javnom mjestu - jedan od njih priveden je jer je vrijeđao policajce te će protiv njega biti podnesena prekršajna prijava, a drugi je pušten nedugo nakon privođenja.

Maturanti su oštetili jedan autobus i jedan vlak Hrvatskih željeznica. Hitna pomoć 14 je puta intervenirala.

S Bundeka su se razišli oko 22 sata.

Slavlje počelo oko 13 sati

Nekoliko stotina razularenih zagrebačkih maturanata je oko 13 sati stiglo na Bundek, gdje ih je očekivala cjelodnevna zabava.

Na Bundeku maturante zabavljaju DJ Keops, DJ Fabijan, Black Button, Vatrene ulice, TBF, Pozdrav Azri, Crvena jabuka, Connect, Telefon blues band i Erwin Baučić, Maja Šuput, Psihomodo Pop, Jura Stublić i grupa Film te DJ Dario.

Povorku maturanata, koja je oko podneva krenula s Trga bana Josipa Jelačića, predvodio je kamion u kojem se nalazio DJ Keops. I dok su neki od maturanata za kamionom veselo skakali, drugi su, pognutih glava, jedva tjerali noge na pokret. Naime, popili su koju bocu previše. Da je završetak školovanja slavlja vrijedan događaj, pokazuje i činjenica da su se mnogi od maturanata opremili bocama šampanjca, kojim su prskali gomilu.

Policijske patrole već su tijekom jutra zauzele svoje pozicije na prometnicama koje su bile blokirane tijekom prolaska povorke maturanata. Povorka je prema jezeru Bundek prošla trasom: Praška - Trg Nikole Šubića Zrinskog - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Mihanovićeva - Miramarska - Ulica grada Vukovara - Hrvatske bratske zajednice (most Slobode) - Bundek. Pratili su ih glazba, zdravstvena ekipa i prometna policija.

Maturanti poharali benzinsku u Miramarskoj

Zaštitari i policija prilično su strogo kontrolirali zadanu putanju do Bundeka, a maturantima nije bilo dozvoljeno korištenje tramvaja, što je dovelo do većeg broja verbalnih obračuna između zagrebačkih srednjoškolaca i snaga sigurnosti. Pametni maturanti strogim su mjerama doskočili skidajući majice pa su neki uspjeli promijeniti rutu do jezera.

Na udaru maturanata se našla i Inina benzinska crpka na Miramarskoj, u kojoj su se pokušali opskrbiti dodatnim količinama alkohola. U tome su ih spriječili zaštitari i policijski službenici.

Zanimljivo je i kako su policijski službenici i zaštitari na maturante pazili gotovo tijekom cijelog prolaska do Bundeka, no ne i na mostu Slobode, gdje je postojala mogućnost da netko od pijanih maturanata završi u Savi.

Kupanje u Manduševcu i "leteće boce" neizostavan dio norijade

Maturanti su se na glavnom zagrebačkom trgu okupljali već od 10.30 sati. Ionako mokri od kiše, tradicionalno kupanje u Manduševcu mnogi su, bez razmišljanja, obavili. Trgom su odjekivali zvižduci i povici, a maturantima veselje zbog završetka školovanja ne kvari ni kiša koja pada tijekom cijelog jutra.

Je li upravo kiša isprala jedan od osnovnih rekvizita na norijadi - brašno, ili su maturanti odlučili poslušati organizatore, koji su im preporučili da novac, umjesto na brašno, rižu, sprejeve i alkohol, potroše u humanitarne svrhe, odnosno doniraju ga Centru za obuku pasa vodiča slijepih i slabovidnih osoba, nije poznato.

Ipak, alkoholu mnogi nisu odoljeli. I dok su neki već na Trg pristigli u pripitom stanju, drugi su se trudili dostići kolege pa su uporno naginjali iz boca. Staklene boce su letjele i zrakom, pri čemu je nekoliko maturanata i ozlijeđeno.

Umjesto na Bundeku, završili u bolnici

Kako doznajemo iz zagrebačke policije, nekoliko zagrebačkih maturanata "najluđi dan u životu" pamtit će po odlasku u bolnicu.

Zahvaljujući staklenim bocama koje su letjele Trgom, u Traumi su završili 19-godišnja djevojka, kojoj je komadić stakla završio u oku, te 19-godišnji mladić, koji je porezao nogu na razbijenu bocu. Na istom je mjestu završio i 19-godišnjak, koji je na Trgu pijan pao. Umjesto na Bundeku, u bolnici je završio i pijani 18-godišnjak. Na Bundeku je pak ozlijeđena 19-godišnja djevojka, koja je zbog uganutog zgloba završila u bolnici Rebro.

Zbog paljenja baklji na Trgu, privedeni su 18-godišnjak i 19-godišnjak. Drugih incidenata, prema podacima do 14 sati, nije bilo. Prema policijskoj procjeni, na Bundeku se trenutno nalazi oko 3.000 maturanata.

"Nevjerojatna Bandićeva organizacija"

Zagrebačkim maturantima i ove se godine, unatoč lošem vremenu, na Trgu pridružio gradonačelnik Milan Bandić.

S odlaskom povorke maturanata s Trga, ondje su se pojavile "jake snage" zagrebačke Čistoće. Naime, glavni gradski trg je nakon odlaska srednjoškolaca izgledao poput stratišta pa su se smetlari bacili na čišćenje bljuvotina te skupljanje boca i ostalog smeća.

O "nevjerojatnoj Bandićevoj organizaciji" svjedoči i činjenica da djelatnici Čistoće dežuraju na svakih 500-tinjak metara trase kojom maturanti prolaze, a u čišćenje se bacaju čim ispred njihovih očiju prođu zadnju redovi povorke.

"Dijagnoza: Kronični popizditis"

Maštovitih natpisa na majicama maturanata ni ove godine ne nedostaje. Tako su iz Škole za cestovni promet poručili "Da smo znali, ne bi došli", dok su se njihovi vršnjaci iz Zdravstvene škole odlučili prezentirati znanje stečeno tijekom četverogodišnjeg školovanja pa su se pojavili u majicama s natpisom "Dijagnoza: Kronični popizditis".

"Bolje cuga u ruci nego ekonomist u struci", "Znanje je oružje, ali mi nemamo municiju". "Pazi, bodem!", "Nismo komarci, al' bodemo k'o specijalci", "Puno smo markirali, nije bilo lako, sve smo to opravdali, ne pitajte kako!" i "Znanje je bogatstvo... ima 'ko kunu?", samo su neki od natpisa koje zagrebački maturanti danas s ponosom nose.

> Norijada na Bundeku: Maturantima na legalni meni uvršteno i pivo

> Maturanti slave diljem Hrvatske

I.M. / Ig.M.
Foto: L.T.

Pročitajte više