Detalji brutalnog ubojstva u Omišu: Postojao je spor vrijedan pola milijuna kuna

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

JUTROS je u prostorijama Policijske uprave splitsko-dalmatinske održana konferencija za novinare vezano uz dovršeno kriminalističko istraživanje za brutalno ubojstvo 38-godišnjeg Karmelina Fistanića u Omišu. 

Na konferenciji su bili prisutni Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije, Ivica Buzov, voditelj Službe općeg kriminaliteta, i Vlade Perkušić, načelnik Policijske postaje Omiš.

Podsjetimo, jučer su uhićeni Jerko Pirić za kojeg se smatra da je naručio ubojstvo svog bivšeg poslovnog partnera te Vlado Zolota koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizirati likvidaciju. 

U Šibeniku je policija uhitila Stipu Ringwalda, bivšeg motociklističkog prvaka i čovjeka s podebljim kriminalnim dosjeom za kojeg sumnjaju da je izvršio egzekuciju, odnosno da je ispalio najmanje šest hitaca u glavu Karmelina Fistanića.

Policija je istragom utvrdila kako je Ringwald, u dogovoru i uz pomoć Perića i Zolote, 9. studenog na motociklu prišao vozilu u kojem su se nalazili Fistanić i njegova 39-godišnja djevojka te vatrenim oružjem ubio Fistanića, a ženu lakše ozlijedio. Ona je zadobila hematome, potvrdila je policija.

U pretrazi stanova našli drogu i streljivo

Jučer su pretraženi stanovi, vozila i druge prostorije na području Omiša, Šibenika i Zagreba kojima se koriste osumnjičenici.

"Pretragom stana u Šibeniku kod 47-godišnjeg Ringwalda su pronašli 42,3 grama kokaina, 125 grama hašiša, 9,35 grama amfetamina te 41 komad streljiva", rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković.

Ivica Buzov, voditelj Službe općeg kriminaliteta, rekao je kako se ova brutalna likvidacija dogodila usred bijela dana na otvorenom prostoru što je bio alarm za policiju. 

Postojao je spor težak pola milijuna kuna

Policija nije htjela otkriti jesu li pronašli oružje kojim je izvršeno ubojstvo, a na pitanje novinara je li istina da su jučer pretraživali ušće rijeke Cetine tražeći oružje, rekli su kako to nije istina. Matković je potvrdio da je u istragu bila uključena i SOA. 

Policija je potvrdila da je Ringwalda bio sam u trenutku likvidacije te da je između njega i žrtve postojao spor na sudu u kojem je Fistanić od jednog osumnjičenika potraživao 500.000 kuna za naknadu štete.

Također, utvrđeno je da je postojao dogovor za izvršenje kaznenog djela. Nisu htjeli govoriti o motivima, ali su rekli da su tijekom istrage uzeli u obzir žrtvin način života, njegove poslovne probleme i ljude s kojima se družio.

Policija je uspjela doći do informacija koje su ih dovele do odbačenog skutera za koji je utvrđeno da je ukraden u Splitu u kolovozu ove godine. Vještačenjem bioloških i drugih tragova na skuteru pronađen je DNK pokojnog Fistanića te je to bio dovoljno čvrst indikator da se krene u akciju.

Prema dosadašnjim saznanjima policijskih istražitelja, Jerko Pirić je uz pomoć svog prijatelja Zolote, vlasnika nekoliko ugostiteljskih objekata u Omišu, organizirao ubojstvo, pronašli su apartman u koji su smjestili ubojicu i koji mu je služio kao baza.

Oni su, doznaje Slobodna Dalmacija, organizirali i krađu skutera te su ubojici dali i oružje koje su nakon likvidacije i ubojičinog bijega sakrili.

Profesionalna likvidacija

Podsjetimo, 9. studenog oko 14 sati na Jadranskoj magistrali u Omišu dogodilo se brutalno ubojstvo.

Nasred ceste ubijen je 38-godišnji Karmelino Fistanić koji je s djevojkom sjedio u automobilu. Volkswagen je bio parkiran uz rub ceste kada je prišao ubojica na motoru i kroz otvoreni prozor ispalio najmanje jedan hitac u vrat muškarcu. Karmelino je na mjestu preminuo.

Ubojica je odmah pobjegao na motoru. Sve je od početka izgledalo kao profesionalna likvidacija, a počele su curiti i informacije o ubijenom muškarcu.

Fistanić je bio vlasnik beach bara koji je izgorio prije tri godine, na početku udarne turističke sezone. Tada se pisalo kako nije isključeno da je požar podmetnut te kako je navodno objekt duže vremena predmet imovinsko-pravnih sporova između suvlasnika.

Ubijeni muškarac se spominje kao vlasnik samo tog, ne naročito velikog, sezonskog ugostiteljskog objekta. Nije se u medijima spominjao kao dio kriminalnog miljea pa je motiv ovakve egzekucije velika nepoznanica.

Školski kolega: Bio je problematičan, pričalo se da ga je partner zeznuo za neku lovu

Njegov školski kolega za Slobodnu Dalmaciju je ispričao da je Fistanić imao problema s kafićem na plaži, ali i da je bio problematičan.

"Cijeli je život bio problematičan, još u školskim danima nije mu bilo strano potući se. Bio je jak i snažan. Znam da je dvije godine proveo radeći u Norveškoj, a pričalo se da ga je partner s kojim je otvorio kafić zeznuo za neku lovu dok je ovaj bio gore", kazao je školski kolega ubijenog 38-godišnjeg muškarca.

"Djevojka je čupala kosu"

Svjedokinja je za Index prepričala stravičan prizor koji je zatekla odmah nakon brutalnog ubojstva. 

"Čuli smo da žena vrišti i viče upomoć. Sin je izletio na balkon, a svi su onda otišli dolje", kaže za Index svjedokinja koja je među prvima došla na mjesto zločina.

Zločin se dogodio ni desetak metara od prvih kuća.

"Cura je izašla iz auta, on je bio propucan u vrat. Jedan momak mu je držao ruku na vratu. Djevojka je bila van sebe, čupala je kosu", ispričala je Indexu svjedokinja. 

Tko je Stipe Ringwald?

Osuđivani šibenski kriminalac s podebljim dosjeom postao je poznat još početkom devedesetih nakon prometne nesreće u kojoj je poginula mlada djevojka, koja je ispala iz njegovog automobila. Tada se govorilo da ju je jednostavno ostavio na cesti, smrznula se i umrla.

Još je nekoliko puta Ringwald preživljavao teške prometne nesreće, a sredinom travnja 2004. godine svojom se Hondom punim gasom na šibenskom gradskom predjelu Vidici na semaforu zabio u Renault Clio koji mu je oduzeo prednost, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Svjedoci su tada tvrdili da je letio nekih 20-ak metara, a kad je obliven krvlju pao na asfalt, prvo što je upitao bilo je je li mu sve u redu s nogama i rukama, za glavu nije bilo bitno. Bio je svjestan da je vrlo lako mogao ostati invalid.

U policijskoj evidenciji nakupio je fascinantnih 120 kaznenih prijava.

Uhićen s hašišom

U rujnu 2004. godine uhićen je na španjolsko-francuskoj granici s 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem prosinca te godine francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali Hrvatskoj.

Upao u stan djevojke i tukao je 45 minuta

U travnju 2006. godine banuo je u stan tada 19-godišnje djevojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom.

To je trajalo oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: "Ubit ću te, izdala si me..."

Sukob na hvarskoj rivi

Široj javnosti postao je poznat u slučaju sukoba na hvarskoj rivi u kojem su u ljeto 2006. godine dvojica tamnoputih Britanaca izvukla deblji kraj. Splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića i Karlu Krnetu, djevojku Stipe Ringwalda, teretili su za sudjelovanje u tučnjavi s osobito teškim ozljedama. Kako se vještačenjem utvrdilo da Britanci nisu zadobili osobito teške ozljede, nije više bilo elemenata za kazneni progon. 

Tomasović je od početka tvrdio da je nedužan i da je samo razdvajao sukobljene strane. Dežurna sutkinja splitskog Županijskog suda nije imala razumijevanja za njegove argumente, čak ga je strpala u pritvor. Tomasović je prespavao vikend u zatvoru, a onda ga je po žalbi Izvanraspravno vijeće pustilo na slobodu.

Slučaj je imao vrlo jak medijski odjek, između ostalog, i zato što je iniciran s najvišeg vrha. Tadašnji britanski premijer Tony Blair požalio se Ivi Sanaderu kako u Hrvatskoj njihovim turistima otkidaju uši.

2012. godine Ringwald je osuđen na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno na pola godine zatvora zbog teškog ozljeđivanja britanskog turista.

Pao sa 100 grama marihuane i 5 grama heroina

2009. godine Ringwalda i njegovu grupu - u kojoj su još bili i Jure Rađa Juka (26), Ivica Alebić (38), obojica iz Splita, Mario Puhjera (29) s otoka Mljeta i prebivalištem u Zadru i Vice Mihaljević (28) iz Šibenika te još jedan Splićanin koji je u bijegu - zadarski su narko policajci više mjeseci pratili i nadzirali, da bi naposljetku, nakon pokušaja bijega, pali sa 100 grama marihuane i pet grama heroina.

2012. godine u ponovljenom je suđenju na splitskom Županijskom sudu osuđen na pet godina i četiri mjeseca zbog dilanja 4,6 kilograma marihuane vrijedne 240 tisuća kuna. 

On i majka tužili Hrvatsku i izgubili

Europski sud za ljudska prava odbacio je u veljači ove godine tužbu Ringwalda koji je tvrdio da mu je država, zbog neprimjerenih policijskih izjava prije presude, povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštovanje njihovog privatnog života.

Pravdu u Strasbourgu zatražio je zajedno s majkom koja je uhapšena kada je u njenoj kući zaplijenjena pošiljka od pet kilograma marihuane zbog koje su u konačnici i osuđeni na zatvorske kazne.

Tvrdio da je povrijeđena presumpcija nevinosti

Suđenju je prethodila kriminalistička istraga, u kojoj su korištene tajne mjere praćenja i snimanja telefonskih razgovora, a Ringwald je na suđenju prigovarao da mu je povrijeđena presumpcija nevinosti jer su policajci prije pokretanja kaznenog postupka novinarima izjavili da su uhićenici krivi za preprodaju droge.

Odlučujući o takvom prigovoru, Vrhovni sud je utvrdio da su policajci doista dali neprimjerene izjave medijima, koje su bile protivne načelu presumpcije nevinosti, no Vrhovni sud je utvrdio da takve izjave nisu utjecale na pošteno suđenje.

Europski sud je, odlučujući o njihovim prigovorima, utvrdio da "niti I-tužitelj, a niti II-tužiteljica nisu iscrpili sva pravna sredstva prije nego što su podnijeli svoje tužbe sudu zbog povrede načela presumpcije nevinosti", izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Pojašnjavaju da Ringwald nije podnio tužbu radi naknade štete nadležnom hrvatskom sudu, koju je, prema mišljenju Strasbourga, trebao podnijeti temeljem presude Vrhovnog suda u kojoj je utvrđena povreda ustavnog načela presumpcije nevinosti.

Vesna Ringwald, s druge strane, ni pred splitskim, a kasnije ni Vrhovnim sudom nije prigovorila zbog povrede presumpcije nevinosti pa je Europski sud za ljudska prava njihove tužbe odbacio.

Ringwaldi su prigovarali i da su njihovi telefonski razgovori nadzirani temeljem nedovoljno obrazloženih sudskih naloga, ali sud ni te prigovore nije prihvatio.

Pročitajte više