DEVETERO POGINULIH U NOVIM SUKOBIMA NA ŠRI LANKI

U minobacačkim borbama sukobljenih skupina tamilskih tigrova u petak je poginulo najmanje devet osoba, a ranjeno ih je dvadesetero.

Riječ je o najtežem oružanom sukobu otkad je primirjem 2002. prekinut dugogodišnji građanski rat. Najnoviji se incidenti događaju samo tjedan dana nakon što su glasači smijenili vladu koja je primirje dogovorila, a vlast je osvojio parlamentarni savez koji podržava nacionalističku predsjednicu države.

Dva su se desetljeća tamilski tigrovi borili protiv vladinih snaga i u krvavim je separatističkim sukobima poginulo oko 65 tisuća ljudi.

Sada se ta nekada vrlo jedinstvena skupina poznata po bezobzirnoj taktici i samoubilačkim napadima podijelila na dva dijela koji se međusobno bore.

Dok traju borbe na rijeci Vergual, oko 230 km istočno od glavnoga grada Colomba, strahuje se da bi se mogle uplesti i vladine snage što bi izrazito ugrozilo mirovni proces.

U obalnome gradu Valachchinaiju, tridesetak kilometara južno od mjesta sukoba, vojnici šrianske vojske stavljeni su u stanje pripravnosti u svojim bazama.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više