Devizna tržišta u očekivanju novih pokazatelja

U POTRAZI za smjernicama koje će odrediti brzinu zaoštravanja američke monetarne politike, svjetska devizna tržišta protekloga tjedna obilježilo je kretanje tečaja dolara oko najniže razine prema euru u zadnjih mjesec dana te jačanje jena.

Tečaj dolara krajem tjedna iznosio je 1,2316 dolara za euro, što je blizu njegovih najnižih razina u posljednjih gotovo mjesec dana.

Tržišta nestrpljivo iščekuju nove američke gospodarske pokazatelje kako bi se uvjerila je li slabljenje aktivnosti koju su pokazali nedavni podaci privremeni fenomen, kako to kaže čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan, ili nešto održivije, što bi moglo promijeniti Fed-ovo obećanje ujednačenog ritma zaoštravanja monetarne politike. "Dobije li tržište jasan dokaz da američko gospodarstvo usporava rast, ulagači bi se mogli okrenuti valutama koje nose više prinose poput australskog dolara, funte ili kanadskog dolara", kazao je Shogo Nagaya, menadžer iz Nomura Trust and Banking.

Slabe brojke

Dosad objavljeni podaci pokazali su u srpnju prvi pad potrošačkih cijena u SAD-u od studenoga prošle godine, te manji od očekivanja porast industrijske proizvodnje. "Tržište se naviklo na slabe brojke iz američkog gospodarstva, pa ovi podaci nisu promijenili ništa u očekivanim kretanjima kamatnih stopa", kazao je Mitul Kotecha, valutni analitičar Calyona. Dodao je da će se neizvjesnosti glede podizanja kamatnih stopa u idućem mjesecu vjerojatno zadržati sve do objave novog izvješća o zaposlenosti u SAD-u za kolovoz, koje se očekuje tek za nekoliko tjedana. S rastom kamatnih stopa valuta postaje privlačnijom stranim ulagačima. Tržište budno prati i daljnje kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, nakon što su na američkom tržištu zabilježile nove rekordne razine od 49 dolara po barelu. One su sada za oko 12 dolara više u odnosu na kraj lipnja.

Najnoviji pokazatelj njemačkog instituta ZEW o padu povjerenja ulagača za najveće europsko gospodarstvo na najniže razine u posljednjih 13 mjeseci nije uspio privući veće zanimanje ulagača, koji su pak više usredotočeni na prognoze vezane uz američko gospodarstvo i monetarnu politiku. "Slika o globalnom rastu i ciklus monetarnog zaoštravanja u SAD-u pod velikim su znakom pitanja, pa tržišta više brine SAD nego vijesti iz Europe", kazao je Bilal Hafeez, valutni strateg iz Deutsche Bank.

Istodobno, jen je prošlog tjedna porastao prema dolaru za snažnih 1,5 posto, dosegnuvši 109 jena. Ojačao je i gotovo dva posto prema euru, na 134,3 jena. Najnoviji podatak iz Japana govori o rastu aktivnosti u uslužnom sektoru za 0,8 posto u lipnju u odnosu na mjesec ranije, nasuprot očekivanih 0,5 posto, što je ojačalo optimizam glede oporavka drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. "To je vrlo važan podatak i sukladan je japanskom oporavku. Očito je to podatak za jedan mjesec koji se mora potvrditi kasnije, no on je razlog današnjeg jačanja jena", kazao je Steven Saywell, valutni strateg u Citibanku.

Ipak, njegovi su dobitci bili ograničeni, budući su ulagači uzeli predah kako bi procijenili utjecaj rastuće cijene nafte na to drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. "Podaci iz Japana dobri su i tamošnje se tržište dionica stabiliziralo, no i dalje na jen negativno djeluju visoke cijene nafte jer Japan proizvodi robe koje SAD troši i treba uvoziti daleko više nafte", kazala je Carsten Fritsch, valutni strateg u Commerzbank u Frankfurtu.

Pročitajte više