DIJALOG PRIŠTINA-BEOGRAD NASTAVLJEN SASTANKOM RADNIH SKUPINA O NESTALIM OSOBAMA

Sastanak radnih skupina Beograda i Prištine zaduženih za pitanja sudbine nestalih osoba tijekom rata na Kosovu održan je u utorak u sjedištu UNMIKa u Prištini.

Ovaj, prvi susret radnih skupina, održan je u konstruktivnom ozračju, izjavio je nakon sastanka predsjedatelj sastanka Francois Stamm, voditelj Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za Središnju Ameriku i Europu.

"Mislim da smo na dobrom putu da obje strane izgrade mehanizam koji će ponuditi informacije o nestalim osobama" rekao je Stamm, dodajući da je pitanje složeno i da se može politizirati, ali da se to izbjeglo.

Kako je kazao Stamm, idući sastanak predstavnika Prištine i Beograda o pitanjima nestalih osoba održat će se krajem travnja u Beogradu.

Prema podacima UNMIK-a u razdoblju od siječnja 1998. do kraja 2000. godine na Kosovu je nestalo 3.272 osoba iz svih etničkih zajednica.

U svom prvom izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a u veljači ove godine civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri je rekao da se 3.566 osoba smatra nestalima, od kojih je 18 posto Srba, a većina su Albanci.

Prema podacima Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, gotovo 4.200 osoba se vodi kao nestale. Srpski izvori navode da je tijekom sukoba na Kosovu nestalo 1.200 Srba.

(Hina) xbbex/xbis

Pročitajte više