DIP: Još ni jedan kandidat nije izvjestio o sredstvima za promidžbu

NI JEDAN od 13 predsjedničkih kandidata još nije izvjestio Državno izborno povjerenstvo (DIP) o visini i izvorima sredstava prikupljenim za izbornu promidžbu, doznaje se danas u DIP-u.

Naime, svi kandidati za predsjednika države obvezni su najkasnije sedam dana prije izbora DIP-u dostaviti prijevremena izvješća o visini i izvorima sredstava prikupljenih za troškove promidžbe.

S obzirom da će se izbori održati 2. siječnja, krajnji rok za podnošenje izvješća je Božić, 25. prosinca.

Ponovi li se praksa viđena kod podnošenja predsjedničkih kandidatura, lako je moguće da i spomenuta izvješća u DIP stignu pet do dvanaest. Naime, glavnina od 20-ak kandidatura u DIP je stigla zadnjeg, zakonom propisanog dana.

Kandidati koji se, eventualno, odluče traženo izvješće dostaviti baš na sam Božić, mogu biti mirni - iz DIP-a poručuju da će njihovi djelatnici dežurati i na blagdan.

Obveza izvješćivanja o sredstvima za izbornu promidžbu prakticira se po prvi put, s tim da za to nema propisanog obrasca.

U DIP-u stoga razmišljaju da bi, ipak, možda trebali naći način da da svi kandidati sačine izvješće po istom obrascu.

Kandidate koji sudjeluju u utrci za predsjednika države, zakon također obvezuje da 15 dana od dana izbora DIP-u dostave podatke o visini i izvoru sredstava potrošenih u promidžbi.

Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor Predsjednika Republike, ne predviđa kazne za kandidate koji se ogluše na spomenute obveze.

Pročitajte više