Počela kampanja za izbore: Za Europski parlament čak 336 kandidata, najstarijem čak 80 godina!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

OBJAVOM 28 pravovaljanih kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament točno u podne počela je i izborna promidžba. Za 12 mjesta u Europskom parlamentu u utrku je krenulo 336 kandidata na 28 lista i ukupno 40 stranaka. Od 28 kandidacijskih lista, 27 je stranačkih. Tu je 19 samostalnih stranaka i osam koalicija, te jedna kandidacijska lista grupe građana.


"Izborna promidžba počinje danom objave pravovaljano predloženih lista. Imali smo priličan broj, 28 lista, ali ipak uspjeli smo to zgotoviti ranije, mislili smo da nema razloga da se čekaju večernji sati", rekao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

"Od 28 lista tu je 27 stranačkih te jedna kandidacijska lista grupe građana. Od stranačkih su 19 pojedinačnih i 8 koalicijskih", nastavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin te dodao: "Na izborima sudjeluje 40 stranaka. Ukupno imamo 129 kandidatkinja, a 207 kandidata. Znači, kandidata imamo 61,61 posto dok je kandidatkinja 38,39 posto. Ukupan prosjek starosti naših kandidata je 46,22 godine".

Raspon godina od 23 do 80

Najmlađi kandidat, odnosno kandidatkinja ima 23 godine, najstariji kandidat 80. Svi oni bore se za jedno od 12 mjesta u Europskom parlamentu. Narednih 48 sati je rok žalbe, a do 12. travnja traje izborna promidžba.

DIP je predstavio i predložak glasačkog listića. To je pojačani A2 format koji pokriva svih 28 lista. Građanima će biti podijeljeni i edukativni letci, a predstavljen je i promotivni spot rađen u suradnji s Ministarstvom uprave koji objašnjava glasačka prava i proceduru. Do 3. travnja moći će se obaviti uvid u popis birača, a na sam dan izbora, 14. travnja, na listićima će se moći zaokružiti redni broj iste, glasati i za listu i kandidata ili samo kandidata s liste, u kojem slučaju glas ide automatski i za tu listu.

"Prvenstveno trebaju provjeriti jesu li podaci upisani u Registar birača o njima točni. Građani koji nemaju važeće osobne iskaznice do tog datuma trebali bi podnijeti zahtjev za izdavanjem nove, a ukoliko netko zna da na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta može u nadležnom uredu reći gdje će biti i tamo će biti na popisu birača", kaže ministar uprave Arsen Bauk.

"U slučaju da birač želi jednoj kandidatkinji ili kandidatu s te liste dati prednost tada će zaokružiti i redni broj ispred imena te kandidatkinje odnosno kandidata kojem daje prednost - to je takozvani preferirani glas", objasnio je. Zaokružiti tako možemo samo listu, listu i kandidata s iste ili samo kandidata. U potonjem slučaju glas automatski dobiva i lista na kojoj se nalazi.

"Novine koje smo stavili u Zakon u registru birača i koje će biti po drugi put primijenjene na izborima za Europski parlament, vjerujem da će doprinijeti i većem povjerenju građana u izborni proces, većem povjerenju državne evidencije i da će otkloniti sve one sumnje u naš izborni proces koji vjerujem da će i ovim izborima biti dodatno poboljšan", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Izbori će za mnoge, poput umirovljenika ili nezaposlenih, biti i prilika za zaradu. Naime, određenu naknadu primit će članovi biračkih odbora - od njih deset dvoje je nestranačkih, a preostali su članovi stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru koji se biraju na prijedlog gradskog ili općinskog izbornog povjerenstva. Zakonskih odredbi nema, ali Bauk smatra kako bi upravo to mogli biti kriteriji kod odabira članova biračkih odbora.

Pročitajte više