Direktor američkih obavještajnih službi odlazi u State Department

JOHN D. NEGROPONTE, direktor američkih obavještajnih službi, se sprema predsjedniku Bushu podnijeti ostavku na svoj položaj kako bi mogao preuzeti dužnost zamjenika državnog tajnika, odnosno postati drugi čovjek američke diplomacije.

Za Negropontea, koji je prvi krovni direktor obavještajnih službi u američkoj povijesti, se vezuju brojne kontroverze, ali one uglavnom potječu iz 1980-ih kada je kao visoko rangirani diplomat u Reaganovoj administraciji radio u Središnjoj Americi i navodno upetljan u pokušaj rušenja sandinističkog režima u Nikaragvi te aferu "Iran-Kontra".

Negroponte je u Bushovoj administraciji služio kao američki veleposlanik u UN, da bi kasnije preuzeo dužnost glavnog američkog obavještajca čiji je zadatak Bushu svakodnevno podnositi izviješća i procjene situacije sastavljena od svih američkih obavještajnih službi.

Zasada se ne zna koji su pravi motivi iza ove kadrovske rošade, ali se pretpostavlja da je u pitanju promjena strategije u Iraku, pri čemu bi Negroponteovo diplomatsko iskustvo bilo od velike važnosti. Američki mediji također navode da je i državna tajnica Condoleeza Rice inzistirala da joj upravo Negroponte ispuni mjesto zamjenika, ispražnjeno nakon što je Robert B. Zoellick podnio ostavku kako bi se zaposlio u "Goldman Sachsu".

Za Negroponteom, koji je za vrijeme svog mandata rijetko izlazio u javnost, žale neki od vodećih kongresnika i senatora iz obje stranke, uvjerenih kako je upravo on mogao izvesti reformu američke obavještajne zajednice - teško uzdramne debaklom 11. rujna 2001. i aferom oko iračkog oružja za masovno uništavanje.

Među potencijalnim nasljednicima najviše kotira umirovljeni viceadmiral J. Michael McConnell, koji je rukovodio obavještajnim pitanjima u Združenom stožeru oružanih snaga za vrijeme zaljevskog rata, a od 1992. do 1996. godine bio direktor NSA.

D.A.

Pročitajte više