Direktor VIR-a potvrdio da je uzrok istjecanja amonijaka neoprez

DIREKTOR riječke tvrtke VIR Branko Bobetić potvrdio je da je istjecanje amonijaka iz oštećenih cijevi danas uzrokovala neoprezno upravljanje viličarom pri čemu su probijene cijevi.

Bobetić je rekao da je cijev probijena na otvorenu prostoru u tvorničkom krugu te da je iscurilo, po procjenama, oko 50 litara plina. Istaknuo je da su radnici brzo reagirali i gotovo odmah zatvorili taj dio rashladnog sustava s cijevima u kojima se nalazio amonijak te je isteklo vrlo malo plina. Izrazio je zadovoljstvo djelotvornom i pravodobnom reakcijom vatrogasaca koji su ubrzo u najvećoj mjeri neutralizirali plin koji je istekao.

Oštećenje cijevi i propuštanje plina dogodilo se oko 12,30 sati. Policija je ubrzo blokirala ulaz u tvornicu, a opasnost za okolno područje ubrzo su uklonili vatrogasci neutraliziranjem ispuštenog amonijaka i prozračivanjem cijevi.

Po podatcima Hitnoga medicinskog trakta u sušačkom KBC-u nakon izgreda je primljeno devetero radnika, od kojih je osmero zadržano u bolnici, troje u jedinici intenzivnog liječenja i četvero na pulmološkom odjelu zbog ozljeda od udisanja plina.

Po prvim informacijama o nesreći, amonijak je iscurio u pogonu tvornice za preradbu mesa "Vir" zbog čega je ozlijeđeno sedam radnika.

Pročitajte više