Dirljiv oproštaj od Johnnya Casha u Tennesseeju

PRIJATELJI, obitelj i neke od najvećih zvijezda country glazbe okupili su se u ponedjeljak na pogrebu Johnnya Casha u Hendersonvilleu u Tennesseeju, kako bi odali posljednju počast tom velikanu američke glazbe, kojeg su zvali "Čovjek u crnom".

"Johnny je predstavljao najbolje od Amerike, više nećemo vidjeti nekog poput njega", rekao je kantautor Kris Kristofferson, koji je napisao Cashov hit iz 1970. "Sunday Morning Coming Down".

Više od tisuću ljudi okupilo se na privatnoj dvoipolsatnoj službi u Prvoj baptističkoj crkvi u Hendersonvilleu, 25 km sjeverno do Nashvillea. Cash (71) je umro u petak nakon prestanka rada pluća zbog komplikacija s dijabetesom, nakon što mu se godinama zdravlje pogoršavalo. Njegova supruga June Carter Cash umrla je nakon operacije u svibnju. Bili su u braku od 1968. a Cash je u ponedjeljak pokopan pored nje, u crnom kovčegu sa srebrnim ručkama.

Među slavnim okupljenima na oproštaju su bili njegovi kolege country pjevači Dwight Yoakam, Travis Tritt, Hank Williams Jr., Ricky Skaggs, Ronnie Dunn, Earle Scruggs i George Jones.

Uz ostale, Cashu su odali počast i raper Kid Rock, glumica Jane Seymour i bivši američki potpredsjednik Al Gore, rodom iz Tennesseeja. Gore je rekao da je Casha poznavao od djetinjstva, te da je s njim razgovarao prije nekoliko tjedna kada mu je najavio svoju smrt. Kazao je da mu je Cash ispričao kako je posjetio grob svoje žene June i rekao joj "uskoro ću biti s tobom".

"Kazao mi je da je njezina smrt bila najveća bol koju je ikada iskusio. Bio je spreman", rekao je Gore.

Cashovo tijelo u crkvi je bilo izloženo u otvorenom kovčegu, s njegovim velikim fotografijama sa svake strane a na video ekranima su prikazivane snimke iz njegova života.

Emmylou Harris i Cheryl Crow otpjevale su gospel himnu "The Old Rugged Cross" i Dylanovu "Every Grain of Sand", a vidno potreseni Kris Kristofferon izveo je "For a Moment of Forever".

Odjeven u dugi crni ogrtač, zaštitni znak Johnnya Casha, Kristofferson je za njega rekao da je bio "vrst neobuzdanog Abrahama Lincolna, čovjek koji je uvijek govorio u ime ušutkanih i pogaženih i čiji su rad i život uvijek bili nadahnuće i spas za mnoge ljude diljem svijeta".

Kćerka Roseanne Cash rekla je da je njen otac bio "satkan od snova i kamen temeljac naših života", te da je život bez njega nezamisliv.

U karijeri koja je trajala pet desetljeća, Cashov duboki, načeti glas pjevao je o potlačenima i zaboravljenima, ljudskoj boli života i ljubavi. Uveden je u Dvorane slavnih - rock and rolla, country glazbe i tekstopisaca.

Osvojio je 10 nagrada Gramy, uključujući i ovogodišnju za najbolju mušku country vokalnu izvedbu za pjesmu "Give My Love to Rose".

Prvi Grammy osvojio je još 1967. a priznanja je primao i na zalazu karijere. Njegov video spot za pjesmu "Hurt" osvojio je prošloga mjeseca nagradu MTV-a, a nalazi se i među nominiranima za ovogodišnje nagrade Udruženja country glazbe u Nashvilleu.

Pročitajte više