Dizdarević: Špijuniranje nije odraz službene politike Hrvatske prema BiH

VELEPOSLANIK Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević izjavio je da je izvijestio Ministarstvo vanjskih poslova svoje zemlje da su ga pratile i prisluškivale hrvatske tajne službe no istodobno je istaknuo kako ne smatra da je taj slučaj odraz službene politike Zagreba prema Sarajevu.

Dizdarević je u izjavi, koju u petak prenosi sarajevski Dnevni avaz, kazao kako je o tome da ga se prati doznao iz medija te da je iz toga shvatio kako ga se povezuje s nekim ljudima koji su, navodno, radili na otkrivanju generala Ante Gotovine.

"Poznato je da je skandal kada se otkrije da obavještajne strukture zemlje-domaćina nadziru i strane diplomate, ali je isto tako poznato da to radi svaka država ali u javnost rijetko procuri informacija ili dokaz o tome", kazao je Dizdarević.

Kao mogući razlog zbog kojega ga se u Hrvatskoj špijuniralo Dizdarević navodi njegov susret s glasnogovornicom Ureda tužitelja Haškog suda Florence Hartmann "prije dvije-tri godine" u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Ističe međutim kako su njih dvoje prijatelji još iz vremena kada je Hartmann bila dopisnica Le Mondea iz Miloševićeve Srbije odakle je protjerana te da će s njim sjediti i piti kavu kada god to bude htio i mogao.

"Sve što je objavljeno (u hrvatskim medijima) valja promatrati u kontekstu nekih razračunavanja unutar obavještajne zajednice Hrvatske, a ne kao slučaj koji održava odnos zvaničnog Zagreba prema Sarajevu", zaključio je Dizdarević dodajući kako je sada na Ministarstvu vanjskih poslova BiH da odluči hoće li poduzimati neke mjere.

Glasnogovornica MVP-a BiH Lepa Babić objasnila je pak kako u Sarajevo Hrvatska nikad nije poslala obavijest o protuzakonitim djelatnostima veleposlanika Dizdarevića.

"Širi komentar nemamo i zbog činjenice da je rječ o pisanju medija", kazala je Babić dodavši kako je jasno da je rječ o unutarnjim stvarima Hrvatske.


Pročitajte više