ĐakovO: otvorena izložba Dimitrija Popovića

Izložba slika Dimitrija Popovića pod nazivom "Corpus mysticum" otvorena je danas u đakovačkome Spomenmuzeju biskupa Strossmayera u povodu dolaska Svetog Oca u Đakovačkosrijemsku biskupiju 7. lipnja, kada će posjetiti Osijek i Đakovo.

Izloženo je 26 slika iz Popovićeva još nedovršenog ciklusa "Corpus mysticum", koji je autor u cijelosti posvetio Kristovoj smrti, a čiju nedovršenost umjetnik tumači neiscrpnošću te teme. Od 26 postavljenih slika 25 prikazuje motiv Isusove muke, a jedna Isusova uskrsnuća.

Ravnatelj Spomen-muzeja Petar Strgar nazvao je Popovićevu izložbu umjetničkim doprinosom duhovnoj pripravi za dolazak Svetog Oca.

"Dimitrije Popović čovjek je s talentom odabranim od Boga. On zna izraziti ono što osjeća, a njegove slike iz ciklusa 'Corpus mysticum' duboko su proživljene", rekao je ravnatelj Strgar.

O stvaralaštvu Dimitrija Popovića i njegovoj zaokupljenosti motivima Kristove smrti i patnje za čovjeka govorio je likovni i književni kritičar Mirko Ćurić.

"Izložba postavljena u Spomen-muzeju je teška, zahtjevna i mračna, no jednako prikladna aktualnom čovjekovom trenutku", rekao je Mirko Ćurić, dodajući da je ona nedvojbeno najveći kulturni događaj u sklopu priprema Đakovačke i srijemske biskupije za posjet Svetog Oca.

Izložbu je u odsutnosti biskupa Marina Srakića otvorio msgr. Luka Strgar, koji je Popovićeva djela nazvao vrhunskim djelima uma i ruku.

"Popovićeve slike dodatno nas duhovno pripremaju za dan kada će Sveti Otac pohoditi našu biskupiju", rekao je msgr. Strgar.

Izložena je i Popovićeva slika "Corpus mysticum", koju će đakovački i srijemski biskup Marin Srakić darovati Ivanu Pavlu II. prigodom njegova privatnog posjeta Đakovu 7. lipnja. Slika prikazuje Kristovu smrt, a rađena je u kombiniranoj tehnici.

(Hina) sž mć

Pročitajte više