Đapić: Druker Kramarić i Glavaš - politička prostitucija par exellance

ANTO ĐAPIĆ je digao ruke, i očekuje smjenu početkom rujna, kada će većina u Gradskom vijeću Osijeka glasovati da više ne bude gradonačelnik. "Pao mi je kamen sa srca", kaže on za Index, no htio bi ponovo biti gradonačelnik, ali ne "preslagivanjima" nego izborima. Smatra da je HDZ-u drago zbog ovoga.

> Šišljagić odgovara Đapiću: Đapić priča gluposti, HSP se prostituira

HDSSB je naime, uz pomoć HSLS-a, pokrenuo Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku, a potpisali su ga i vijećnici HSS-a, HNS-a i HSU-a, pa će se o njemu glasovati 3. rujna na sjednici Gradskog vijeća.

HDSSB-ovac pripremao ugovor za rukometnu dvoranu

"Očekujem smjenu, logično je, i nema smisla nešto pokušavati. Pao mi je kamen sa srca, jer već godinama moram paziti na koaliciju, na razne eskapade HDSSB-ovaca i raditi po gradu. Ne želim biti s takvim ljudima u koaliciji", kaže Đapić koji dodaje da su njegovi protivnici samo čekali povod za smjenu.

Upitali smo ga zašto nije pokazao troškovnik za izgradnju dvorane kada su ga to zatražili koalicijski partneri.

"To su laži, bezočne 'vizantinske', ne 'bizantinske' laži! Član Poglavarstva iz HDSSB-a, Željko Lijić je bio u Povjerenstvu koje je pripremalo ugovor za dvoranu, borbe su trajale dva mjeseca i on ga je potpisao, a sad njegova stranka kaže kako ne zna što piše u njemu. Vlada je, uostalom, odobrila ugovor", naglašava uskoro bivši osječki gradonačelnik. Što bi značile 'vizantinske laži', Đapić kaže da upitamo predsjednika HDSSB-a, Vladimira Šišljagića.

Sanader nimalo tužan zbog ovoga

Upitali smo ga je li se čuo sa premijerom Ivom Sanaderom i misli li da ima njegovu podršku s obzirom na tenzije između HDZ-a i njegovog odmetnutog člana, HDSSB-ovca Branimira Glavaša, čija bi stranka trebala zavladati Osijekom i dati novog gradonačelnika.

"Nisam se čuo sa Ivom, ali mislim da nije nimalo tužan zbog ovoga jer mu odgovara. Ali moram priznati da se velike stranke HDZ i SDP korektno ponašaju, jer nisu potpisale zahtjev za izglasavanje povjerenja, nego bi se radije obračunali sa mnom na izborima", kaže Đapić.

"Kramarić je bio druker-cinker Glavaša na policiji"

HSLS-ovac Zlatko Kramarić, s druge strane, je godinama "drmao Osijekom" sa svojim starim prijateljem Branimirom Glavašem, i kada je HSP došao na vlast, to im više ne odgovara, kaže Đapić, pa ga miču spletkama umjesto izborima.

"Glavaš i Kramarić su stari prijatelji, koliko god da su pljuvali jedni po drugima. Navikli su živjeti jedan preko drugoga dok se nije pojavila naša stranka. Ali mi nije jasno, ja sam Glavaša u ovom sudskom procesu cijelo vrijeme podržavao, a Kramarić je u to vrijeme bio druker-cinker Glavaša u policiji, a sad je kao neki oslonac Glavašu", kaže Đapić. To što oni rade je "politička prostitucija par exellance", komentira on.

On tvrdi da je kriza oko gradskog proračuna prošle godine mogla "biti riješena za pet minuta", da se nisu pojavljivale razne ponude.

Imao sam "ponude" kad je bila zadnja kriza vlasti

"Oni su htjeli 'preslagivati', kao što to čine i sada, a ja nisam htio", kaže on, a na pitanje o tome misli li pritom na trgovinu vijećnicima, kaže: "Ne mogu reći što je točno bilo, ali recimo da sam imao ponude".

Đapić kaže da su neki, pametniji među HDSSB-ovcima, zapravo očajni što će on biti smijenjen. "To je gubitak HDSSB-a, oni to znaju, i to će pokazati izbori, pravi odnos snaga, prema kojima HDSSB nije ni treća stranka u Osijeku", kaže predsjednik HSP-a, koji bi više volio da se izašlo na izbore nego da na ovaj način prestaje biti gradonačelnikom.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više