KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Đikić: Hrvatska je najbolji pokazatelj da smo testirali malo

ZNANSTVENIK Ivan Đikić je na Novoj TV izjavio kako koronavirus, unatoč blažoj kliničkoj slici, nije slabiji, ali da ne treba paničariti. Također, kritizirao je i neke od odluka Nacionalnog stožera. 

"Otvorili smo granice prebrzo, preagresivno smo se promovirali kao turistička destinacija za sve, otvorili smo noćne klubove kao znak da je sve normalno. Dogodili su nam se izbori, u izborima svatko traži svoj interes. Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti koje su bile oko nas", rekao je Đikić. 

Đikić kaže da se virus asimptomatski širi, ali i da je veliki problem što ne napada samo jedan organ kao što je to slučaj kod gripe. 

"Osim što napada probavni trakt, napada jetru, bubrege, koštanu srž, živčane stanice, jedan od simptoma je gubitak njuha", rekao je dodavši kako jako malo znamo o kronicitetu te o onome što će se dogoditi kod djece i asimptomatskih bolesnika. 

Cjepivo očekuje iduće godine

"Ali sve što govorimo ne treba se prezentirati u medijima kao panika i ogromna opasnost, nego moramo reći - opasnost je ispred nas. Imamo sve mjere da možemo tu opasnost predvidjeti, savladati i svojim ponašanjem pobijediti virus zasigurno", rekao je. 

Što se tiče cjepiva, kaže da ništa nije sigurno, ali ih očekuje iduće godine.

"Ništa nije sigurno, ali imate 125 cjepiva koja su napravljena. 21 je u kliničkim ispitivanjima, tri u trećoj fazi, to su ogromni uspjesi u znanosti. Očekivanja su da ćemo i u trećem i u šestom mjesecu sljedeće godine imati regularna odobrena cjepiva koja će biti sigurna i djelotvorna. Uvijek je rizik hoće li to cjepivo imati dugotrajni efekt", rekao je Đikić. 

Za RTL je govorio i o imunitetu krda.  "Bez cjepiva neće biti imuniteta krda.Treba cijepiti oko 70 posto populacije da bismo stvorili imunitet krda", rekao je Đikić. 

Zaključio je kako testiramo premalo. 

"U Hrvatskoj je najbolji pokazatelj da smo testirali malo - serološki testovi pokazuju 80.000 zaraženih, genetski testovi pokazuju manje od 3000. To je nesrazmjer od 20 puta i više", rekao je Đikić za Novu TV

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više