Đukanović: Crna Gora se neće odreći svoje državnosti

SAMO jedan dan nakon što je crnogorski parlament prihvatio novi Zakon o državnim simbolima, u utorak uvečer je u Bijelom Polju održana središnja proslava državnosti Crne Gore, na kojoj je crnogorski premijer Milo Đukanović poručio da se "Crna Gora ne može i neće odreći samoostvarivanja sebe i svoga naroda, i nacionalnog i državnog", a predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je rekao kako "stara i nova Crna Gora imaju isti cilj, slobodu i njezin povratak u društvo slobodnih europskih naroda".

"Takvu Crnu Goru bogatu svojim različitostima, a državno suverenu želimo i hoćemo. Uvjeren sam da to i možemo postići", rekao je Đukanović.

Đukanović je također naglasio da će Crna Gora 2006. godine zasigurno slaviti svoj Dan državnosti, 13. srpnja u neovisnoj državi. On je uvjeren da i Srbija treba biti neovisna država, te da bi kao takva bila važan čimbenik regionalne stabilnosti i oslonac međunarodne politike na zapadnom Balkanu.

Međutim, promjena simbola, odnosno vraćanje onih iz stare Crne Gore nije se dopala oporbi koja se, unatoč svim razlikama, pokušava ujediniti kako bi srušila sadašnju vlast. Oni drže kako su

sada uvedeni simboli ekstremnih dukljanskih separatista, odnosno komunista, te očekuju da će oporba uskoro promijeniti i vlast i simbole.

Za takva stajališta oporbe Đukanović je rekao da su dnevno-političkog karaktera te da će i oporba shvatiti da nema drugu ili alternativnu domovinu.

Promjena simbola stajat će državu više stotina tisuća eura.

(Hina) xdram ybs

Pročitajte više