Đukanović: Referendum ili dogovor sa Srbijom

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u srijedu da "državni status Crne Gore mora biti provjeren 2006., ako sljedeće godine ne bude postignut dogovor sa Srbijom o crnogorskom prijedlogu da bude formiran savez nezavisnih država". L

Đukanović je podgoričkim Vijestima rekao da "ne gubi nadu da je sljedeće godine sa Srbijom moguće ostvariti partnerstvo i doći do nekog aranžmana, koji je doprinos regionalnoj i stabilnosti međusobnih odnosa".

On je najavio da će Crna Gora, u skladu s Beogradskim sporazumom o Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, nakon 2006. godine organizirati referendum o neovisnosti.

"Alternativa je da se prije toga s partnerima u Srbiji dogovorimo o ponudi koju smo im dali, da postojeću zajednicu transformiramo u savez nezavisnih država", ponovio je Đukanović, dodajući da u Bruxellesu postoji razumijevanje za namjere Crne Gore.

Đukanović ovih dana boravi u Bruxellesu i razgovara s predstavnicima Europske unije, dok šef crnogorske diplomacije Miodrag Vlahović posjećuje europske metropole, što mediji u Crnoj Gori dovode u vezu sa skorašnjim srpsko-crnogorskim summitom koji će se u petak održati u Beogradu. Navodi se da crnogorski dužnosnici traže razumijevanje i potporu za svoja stajališta o mirnom razlazu, Savezu neovisnih država ili referendumu.

(Hina) xdram ybs

Pročitajte više