Đukić: I dalje kršenje prava Srba u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić ustvrdio je danas da se prava Srba u Hrvatskoj i dalje krše, te da ne postoji politička volja za njihovu zaštitu, a podupro je i radnike Borova u ostvarenju njihovih prava.

Đukić smatra da su SDSS-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Rade Gajica "kao politički diletanti iskorišteni kao lažni svjedoci u navodnom nepostojanju diskriminacije Srba u Hrvatskoj na nacionalnoj osnovi".

"Nije za sve kriva Vlada, nego politički diletanti koji pred nju nisu stavili prijedlog koji rješava pitanja srpskog naroda, ne vrijeđajući dostojanstvo hrvatskoga", drži Đukić.

Po njegovom mišljenju sporazumom Sanadera i Pupovca anulirana su ustavna prava građanima, budući se datumima određuje povrat imovine, što je za njih ponižavajuće.

Đukić upozorava da je zastao proces obnove i da još oko sedam tisuća kuća nije vraćeno njihovim vlasnicima, iako je koalicijskim sporazumom HDZ-a i SDSS-a bilo utvrđeno da će to biti učinjeno do kraja ove godine. Đukić je naveo i kako je nadležno ministarstvo objavilo da se oko pet tisuća kuća ne vraća, jer za njih nije podnesen zahtjev za povrat imovine, no smatra da bi država, ako ih je uzela, trebala i vratiti.

Također je rekao da od 22 milijuna kuna osiguranih za rješavanje pitanja stanarskog prava nije utrošena ni kuna, a da se ne provodi ni Zakon o konvalidaciji.

Đukić je upozorio da je više od tri tisuće osoba srpske nacionalnosti pravomoćno osuđeno u odsustvu za ratne zločine i da im nije omogućena obnova postupka. Zašto se Hrvatska boji obnove sudskih postupka, upitao je Đukić zauzevši se za procesuiranje svih kaznenih djela i njihovih počinitelja.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više