Dnevnici dvojice američkih tinejdžera koji su počinili masakr bit će objavljeni

DNEVNICI koje su pisali hladnokrvni tinejdžerski ubojice Eric Harris i Dylan Klebold iz denverske srednje škole Columbine s gotovo 1,000 stranica zaplijenjenih iz njihovih domova i automobila, bit će objavljeni u četvrtak, objavio je CNN.

U dokumentima dvojice tinejdžera se nalaze poruke koje su Eric Harris i Dylan Klebold napisali u svojim godišnjacima, te dnevnik kojega je pisao Harrisov otac, Wayne Harris. Šerif okruga Jefferson Ted Mink izjavio je kako neće objaviti video snimke koje su također snimili napadači, objasnivši da je to zbog bojazni da bi ti video zapisi mogli potaknuti da se takav zločin ponovi.

Naime, Harris i Klebold hladnokrvno su počinili masakr u školi koju su pogađali u Koloradu, ubivši pri tomu 12 učenika i jednog učitelja u travnju 1999. godine, nakon čega su obojica počinili samoubojstvo. Dvojica su prijatelja navodno bili "frustrirani" životom koji ih je okruživao te mišlju da ih okolina nije prihvaćala, nakon čega su postavili 30 do 50 bombi po cijeloj školi koju su pohađali.

Mink je ovaj mjesec izjavio kako je htio objaviti 936 stranica dokumenata, no prije toga je želio dati vremena roditeljima da razmisle o tomu.

Odvjetnik Kleboldsovih roditelja Gary Lozow izjavio je kako Kleboldovi neće pokušati zaustaviti objavu dokumenata.

U početku nije bilo jasno protive li se Harrisovi roditelji objavljivanju dokumenata, budući odvjetnik Harrisovih nije odmah odgovarao na pozive.

Strah šerifa Teda Minka da bi objavljene snimke mogle potaknuti drugu djecu na iste strahote u potpunosti je opravdan, pogotovo nakon nedavnog slučaja, kada su petorica američkih tinejdžera, od 16 do 18 godina starosti, uhićena pod sumnjom da su planirali izvesti oružani napad na srednju školu u američkom gradiću Riverton u saveznoj državi Kanzas.

Dječaci su, naime, napad planirali izvesti 20. travnja, a upravo se na taj datum 1999. godine dogodio oružani pohod dvojice učenika u Koloradu.

Osim toga, jedan je mladić na internetu raspravljao i 20. travnju kao datumu rođenja Adolfa Hitlera, što je policiji također zanimljiv podatak u pogledu kriminalističke istrage slučaja.

B.S.

Pročitajte više