Do četvrtka rok za žalbu Vlade na presudu u sporu ´Gotovina protiv Vlade´

DRŽAVNO odvjetništvo i branitelji generala Ante Gotovine potvrdili su danas primitak djelomične presude kojom je Vladi naloženo da u tri dana preda Gotovininim odvjetnicima 77 dokumenata poslanih Haškom sudu.

"Danas smo primili djelomičnu presudu zagrebačkog Općinskog suda, a odluku o mogućoj žalbi do četvrtka mora donijeti Vlada koju pred sudom zastupa Državno odvjetništvo", izjavio je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jadranko Jug. Dodao je da će daljnji potezi Državnog odvjetništva ovisiti o nalogu Vlade koja ima pravo žalbe u roku od tri dana od primitka presude. Po odluci suda žalba se podnosi Županijskom sudu i ne odgađa izvršenje presude.

Ante Vukorepa, jedan od branitelja umirovljenog generala i haškog optuženika Ante Gotovine očekuje da će Vlada postupiti po odluci suda, te da će obrani odmah dostaviti tražene dokumente. Izrazivši zadovoljstvo djelomičnom presudom Vukorepa je rekao da će obrana "napokon moći vidjeti dio dokumenata koji će pomoći u pripremi Gotovinine obrane". Dodao je da obrana ne zna sadržaj 77 dokumenata na koje, po odluci suda, sada ima pravo.

Zagrebački Općinski sud je krajem prošlog tjedna uputio djelomičnu presudu kojom se Vladi zabranjuje dalje vršenje nezakonite radnje, odnosno odbijanje zahtjeva generalovih branitelja za dostavu dokumenata koje je Vlada već predala Haagu.

Vlada je tako dužna braniteljima dostaviti 77 dokumenata datiranih od 1. do 19. rujna 1995. Mora dostaviti i dokumente koji se odnose na djelatne osobe, ustroj, pravila postupanja, stegu i stegovnu odgovornost u Oružanim snagama RH, zapovijedi, upozorbe, obavijesti, izvješća i zabilježbe o operaciji Oluja, ratne dnevnike postrojbi HV-a, dokumentaciju MUP-a te dokumentaciju koja se odnosi na osobe čija su tijela pokopana na groblju u Kninu, zajedno s podacima o obavljenim identifikacijama ekshumiranih pojedinaca. Broj tih dokumenata iz druge skupine nije određen, ali se može odrediti, stoji u obrazloženju presude.

Odbijen je zahtjev Gotovininih odvjetnika za dostavu određenih zakona, uredbi i drugih propisa koje je Vlada dostavila Haagu jer su oni javno objavljeni i dostupni odvjetnicima.

Spor Gotovina protiv Vlade nastavit će se jer je sud prihvatio proširenje tužbe na još 129 dokumenata koji su, po pisanju novinar i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića, također poslani u Haag. Radi se navodno o zapovijedima i izvješćima generala Gotovine za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" pod kodnim imenom "Kozjak 95" koji idu u korist Gotovine.

Na ročištu 28. studenoga Vladi je dan rok od 15 dana za očitovanje na proširenu tužbu.

Na vijest o presudi zagrebačkog Općinskog suda glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann za tisak je izjavila da "odvjetnici generala Gotovine imaju pravo na te dokumente, ali tek kada se Gotovina pojavi pred Haškim sudom i očituje se o navodima iz optužnice".

Pročitajte više