Pale svijeće za Mercator u Sloveniji: "Imali smo prvoklasnu, a sada ćemo imati sumnjivu Todorićevu robu"



DOBAVLJAČI slovenskog Mercatora upalili su danas svijeće ispred središnje zgrade Nove ljubljanske banke NLB, želeći tako izraziti protest zbog prodaje Mercatora Ivici Todoriću te naglasiti kako je sada u Sloveniji ugroženo i do tisuću radnih mjesta.

Oko dvadesetak dobavljača tako je naglasilo kako je njihova budućnost s novim vlasnikom Mercatora potpuno neizvjesna te misle kako će hrvatski vlasnik sada zaustaviti kupnju slovenske hrane.

Prvoklasna roba, a sada će imati robu nepoznatog podrijetla

Nakon što je izaslanstvo predalo pismo upravi NLB-a uputili su se na razgovor kod mandatara nove slovenske Vlade Zorana Jankoviča. U pismo stoji kako su zasađeni hektari zemlje te se pokrenula proizvodnja hrane kako bi je prodali slovenskom Mercatoru. Dobavljači naglašavaju kako su do sada imali odličnu suradnju s Mercatorom te da su dopremali "prvoklasnu" robu.

"Za naše usjeve sada neće biti kupaca. Potrošači će sada biti osuđeni na robu nepoznatog podrijetla koja može biti sumnjiva", navodi se u pismu dobavljača.

Strah dobavljača je razumljiv

"Razumijem strah dobavljača, o tome će biti govora sutra na sjednici Nadzornog odbora, ali ovo je pomalo neprimjeren pritisak na NLB", rekao je tajnik Sam Nučič nakon što mu je uručeno pismo prenosi ljubljansko Delo.  

Detalji nacrta ugovora


Slovenski mediji objavili su i detalje nacrta kupoprodajnog ugovora kojima se 52 posto dionica Mercatora usklađuje s koncernom Agrokor. Prema tom ugovoru Todorić se obvezuje da u sljedeće tri godine neće otpuštati zaposlene u Mercatoru kao i da bi trebao povećavati plaće zaposlenih. Pet godina sjedište Mercatora trebalo bi se zadržati u Ljubljani a toliko se ne bi trebao mijenjati naziv tvrtke. U tom razdoblju brand Mercator i dalje će ostati prisutan na tržištima Slovenije, BiH i Srbije.

No problem su penali. Naime, ukoliko se Todorić odnosno Agrokor ne bude držao dogovora, penali su mršavih 20 milijuna eura. Visina penala posebno je sumnjiva jer "kod sličnih ugovora u svijetu ugovorne kazne iznose i do 50 posto vrijednosti transakcije i da bi u slučaju Mercatorove prodaje morale iznositi oko 150 milijuna eura".

Penali samo 20 milijuna eura

Slovenska novinska agencija napominje kako u ovom slučaju preniski predviđeni penali Agrokor ne bi stimulirali da poštuje ugovor. Štoviše samo u prvoj godini nakon pripojenja Mercatora Todorić bi ostvario pozitivne "sinergijske učinke" u vrijednosti čak 170 milijuna eura.

"Cijena koju Agrokor nudi za Mercator je preniska, zato bi bilo bolje pričekati na bolje uvjete na tržištu jer bi se za Mercatorove dionice moglo postići znatno višu cijenu", navodi se u tekstu Slovenske novinske agencija koja zaključuje kako nije pravo vrijeme za prodaju ovog slovenskog trgovačkog diva čija tržišna vrijednost iznosi čak 6 posto slovenskog BDP-a.

 

Pročitajte više