Dodijeljene godišnje nagrade mladim znanstvenicima

GODIŠNJE nagrade mladim znanstvenicima za doprinose u 2004. godini dodijeljene su večeras dvanaestorici znanstvenika u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Društvo sveučilišnih nastavnika u Zagrebu nagradilo ih je za uspjehe u istraživanjima koja su rezultirala objavljivanjem znanstvenih radova u uglednim međunarodnim časopisima.

Na prosudbu za dodjelu sedme po redu nagrade radove je poslalo 28 pristupnika, pa je broj nagrađenih proširen u odnosu na prošlu godinu, rečeno je.

Nagrađenima su čestitali predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, savjetnik predsjednika Republike Esad Prohić, ministar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac i rektorica Sveučilišta u Zagrebu Jasna Helena Mencer.

Rektorica Mencer ocijenila je kako je ta nagrada dokaz da Sveučilište podjednako vodi računa o nastavnom i znanstvenom radu, u čemu slijedi Europu i svijet, a tu je njezinu tvrdnju podržao i ministar Primorac, dodavši kako to pokazuje da Hrvatska ima znanstvenu budućnost.

I iduće ćemo godine, kao i ove, zaposliti 500 novih znanstvenih novaka, izjavio je Primorac kazavši da se Hrvatska definitivno odlučila za društvo temeljno na znanju.

Vladimir Šeks je rekao da je znanost dala velik doprinos ukupnom društvenom životu, da su sve tri grane vlasti "osuđene" na znanost te da je bez nje nemoguće uvesti Hrvatsku u zajednicu europskih naroda.

"Imat ćete i dalje razumijevanje hrvatske državne vlasti", rekao je Šeks.

Nagrađeni su asistent Instituta Ruđer Bošković (IRB) Robert Vianello, znanstveni novak Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Tomica Hrenar, asistentica IRB-a Maja Roščić, znanstveni novak Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Franjo Ivušić, znanstvena novakinja Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Helena Otmačić, asistentica na Filozofskom fakultetu Zrinka Nikolić, asistentica Ekonomskog fakulteta Nina Pološki Vokić, znanstvena novakinja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada Marija Ljubojević, viša asistentica Stomatološkog fakulteta Dubravka Knezović Zlatarić, asistentica na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Daria Karasalihović i Ina Nemet s IRB-a.

Pročitajte više