Dogodine turizmu stopa PDV-a od 10 posto; cijene više za 28 posto

OD POČETKA 2006. godine po sniženoj, 10 postotnoj stopi plaćat će se PDV na usluge smještaja i na agencijske provizije, predviđaju izmjene Zakona o PDV-u koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru. U UHPA-i upozoravaju da to znači od 25 do 28 posto više cijene.

Time se, ističe ministar financija Ivan Šuker, izjednačuju porezne stope za domaće i strane turiste, te domaće i strane agencije.

Naime, do sada je vrijedila nulta stopa PDV-a na usluge organiziranog boravka inozemnih turista, dok su domaći turisti plaćali 22-postotnu stopu PDV-a.

Prihvati li Sabor Vladin prijedlog, od početka iduće godine usluge smještaja ili smještaj s doručkom, polupansionom ili punim pansionom u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata i usluge agencijske provizije za te usluge oporezivat će se po stopi od 10 posto.

Procjena je da će proračun zbog oporezivanja turizma po nižoj stopi u idućoj godini izgubiti oko sto milijuna kuna.

Ugrožena Dalmacija, dubrovačko područje i otoci

Na ukidanje nulte stope regirala je Udruga hrvatskih putničkih agencija upozorivši da ono znači poskupljenje za krajne korisnike od 25 do 28 posto.

Analize posljedice uvođenja PDV-a, stoji u priopćenju UHPA-e, pokazuju da Hrvatska već danas nije cjenovno konkurentna i gubi dio tržišta kojima nivo hrvatskih cijena nije moguće platiti. Smatraju da su i manji poremećaji, a pogotovo ovakav, opasni jer će Hrvatsku isključiti s europskog turističkog tržišta kao relevantnog partnera, a posebno s tržišta Velike Britanije, Francuske, Skandinavije koje su u posljednjim godinama pokrivala gubitke s uzdrmanog njemačkog tržišta.

Struka smatra da u bilancama turističkih poduzeća nisu u stanju "pokrivati" novouvedeni porez iz sredstava poduzeća. Kako se trošak poreza ima u cijelosti prebaciti na kupca koji nije u stanju platiti tu cijenu, smatraju da će doći do ozbiljnog smanjenja organiziranog turističkog prometa prema Hrvatskoj. 

Usporedbe radi, stope u nama konkurentnim zemljama na smještaj iznose od 4 do 8%, na hranu od 7 do 10%, na turistički prijevoz autobusima 7 do 10 % ili oslobođeno, prijevoz zrakoplovima oslobo-đeno, agencijska provizija slijedi uslugu. Uvođenje 10% PDV-a najopsanije je za otoke, Dalmaciju i dubrovačku regiju u koje dolazi znatno više organiziranih nego indivi-dualnih gostiju. Posebno su ugroženi otoci gdje je već sada skuplje nego na kopnu.

Ukoliko nije moguće ostati na nultoj stopi, u UHPA-i smatraju da se diferencirana stopa od 10 posto mora primijeniti i na one usluge organiziranog prometa na koje se do sada primjenjivala nulta stopa (kružne ture, transferi, izleti na kopno s brodova na krstarenjima, agencijski hendling fee i provizija na naprijed navedene usluge). U protivnom, ukoliko se od 1.1.2006. budu oporezivale s 22 posto, porast cijena za krajnje korisnike u inozemstvu iznosit će 25,50 do 28 posto.

 

Pročitajte više