Dogovor Karadžić-Holbrooke ipak je postojao, ali ne na papiru

NEKADAŠNJI glavni tužitelj Haškog tribunala Richard Goldstone zanijekao je tvrdnje Radovana Karadžića kako su od njega određeni svjetski dužnosnici zatražili povlačenje optužnice protiv vođe bosanskih Srba, pa samim time nije bilo govora o njegovoj ostavci.

Goldstone je čuo samo glasine o dogovoru Karadžić-Holbrooke

"Ta tvrdnja je u cijelosti neutemeljena i neistinita. Ni američka ni bilo koja druga vlada od mene nikad nije tražila da povučem optužnicu protiv Karadžića, stoga nije bilo ni razloga da zaprijetim ostavkom." Goldstone je stoga za BBC istaknuo da, koliko je njemu poznato, ta mogućnost nije jednostavno postojala.

U vrijeme njegova haškog mandata, naglasio je Goldstone, nije čuo ništa o navodnom dogovoru između Richard Holbrookea i Karadžića. Tek je naveo da je s vremena na vrijeme čuo glasine o takvom aranžmanu za Karadžića, ali kako je Holbrooke to uporno opovrgavao, Goldstone nije imao razloga da u to ne povjeruje.

Amerika nije imala ovlasti da povuče optužnicu

"Prije svega, američka administracija nije imala ovlasti za povlačenje optužnice, kao što ni ja kao tužitelj to nisam mogao učiniti", objasnio je Golstone. Čak i da je dogovor eventualno postojao "to ne bi bilo dovoljno da se dovode u pitanje zakonitost postupka koji se protiv Karadžića sada vodi u Haagu", poručio je.

Bivši haški tužitelj ne vjeruje da će udovoljiti jučerašnjem Karadžićevom zahtjevu da se u sudnici kao svjedoci pojave određeni svjetski dužnosnici. Jedino ako "sud procjeni da je ovo pitanje utjecalo na pravednost i legitimnost samog suđenja, ali mislim da taj uvjet nije zadovoljen".

Dogovor je ipak postojao, ali ne na papiru

S druge strane, američki profesor povijesti Charles Ingrao, koji predvodi skupinu za dokumentiranje balkanskih ratova na Američkom mirovnom institutu, drži da je dogovor Karadžić-Holbrooke ipak postignut, ali da je riječ o neslužbenom usmenom aranžmanu.

Tako je za internetski portal BIRN Ingrao kazao da je sve dogovoreno preko posrednika, a da je time Holbrooke namjeravao maknuti Karadžića s političke scene kako bi se u drugačijem ozračju održali mirovni pregovori u Daytonu 1995.

"Holbrooke nije glup, ne postoji dogovor na papiru"

"Holbrooke nije glup, ne postoji dogovor na papiru", siguran je Ingrao dodavši da je do takvih zaključaka došao putem četiri nezavisna izvora u američkom  ministarstvu vanjskih poslova, ali imena svojih informatora ne želi objelodaniti jer ne želi ugroziti njihove karijere.

"Visoki dužnosnik State department-a potvrdio je da je Holbrooke otvoreno uvjerio Karadžića da neće biti uhićen, o čemu je znala i nekolicina u istom ministarstvu", otkrio je Ingrao pojasnivši kako je američki pregovarač dobio blagoslov samog Pentagona.

Ig.M. 
Foto: AFP

Pročitajte više