Dogovorena vlast u Beogradu

SPORAZUMOM Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije Čede Jovanovića otklonjene su posljednje prepreke formiranju nove gradske vlasti u Beogradu.

Sjednica Skupštine grada Beograda, na kojoj bi, između ostalog, trebali biti izabrani gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika i članovi gradske vlade je zakazana za utorak 19. kolovoza, priopćila je danas informativna služba Skupštine grada. Predsjednik Skupštine Branislav Belić bi na njoj trebao predložiti kandidata za gradonačelnika.

Demokratska stranka (DS) i Liberalno-demokratska partija (LDP) su danas pak postigle dogovor o konstituiranju gradske vlasti, a što je agenciji Beta priopćio predsjednik Gradskog odbora LDP-a Dejan Ranđić. Prema njegovim riječima preostala je jedino razrada "tehničkih detalja", a već ranije je usuglašeno da se provede "depolitizacija i departizacija gradske vlasti u svim oblastima rada", uključujući i Sekretarijat za urbanizam koji se u medijima navodio kao "kamen spoticanja"  tijekom pregovora.

LDP neće sudjelovati ni u jednom sekretarijatu gradske, niti će voditi javna poduzeća, ali je dodao da postoji mogućnost da LDP kandidira nestranačku ličnost kao gradskog sekretara za urbanizam.

Gradsku vlast u Beogradu će formirati Lista za evropsku Srbiju koju predvodi DS te koalicija oko Socijalističke partije Srbije. LDP će toj manjinskoj vladi dati podršku, ali u njoj neće sudjelovati.

Neposredno nakon izbora u svibnju su blok oko SPS, "narodnjaci" i radikali postigli dogovor o koaliciji temeljem kojeg je gradonačelnik trebao postati Aleksandar Vučić, ali je taj dogovor, isto kao i dogovor na nacionalnoj razini, razvrgnut, a socijalisti se priklonili proeuropskoj opciji oko Borisa Tadića. Za većinu u samom Beogradu su takvom savezu, međutim, trebali glasovi LDP-a.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više