Dok je Tito umirao, NATO očekivao invaziju na Jugoslaviju

SJEVERNOATLANTSKI savez NATO proglasio je, u vrijeme dok je jugoslavenski predsjednik Tito bio na samrti, izvanredno stanje, uzbunu prvog stupnja, jer je postojala opasnost od sovjetske invazije Jugoslavije, otkriva bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga za talijanski list "Corriere della Sera" od četvrtka.

"Kada je maršal Tito pao u agoniju, NATO je proglasio uzbunu prvog stupnja, žutu. No na eventualnu sovjetsku invaziju Jugoslavije, do koje bi došlo zbog nekog unutarnjeg poziva zbog raspada Jugoslavije, Atlantski savez ne bi reagirao ni na koji način, jer bi si Sovjeti preuzeli ono što im je pripadalo na temelju dogovora na Jalti", rekao je Cossiga, koji je, kao dugogodišnji politički čelnik - bio je ministar unutarnjih poslova, predsjednik vlade i tek kasnije predsjednik republike - vjerojatno bio dobro upoznat s planovima NATO-a.

Cossiga dalje otkriva kako je i u Italiji za takvu mogućnost sovjetske invazije Jugoslavije postojao plan pod nazivom "Alabarda".

"Mi smo mislili da bi Sovjeti napali i mali pojas regije Venezie Giulie i znali smo dobro da ne možemo tražiti od Atlantskog saveza da izazove nuklearnu odmazdu za obranu Trsta. Plan je predviđao, nakon što bi sovjetske snage ušle u Jugoslaviju, povlačenje talijanskih vojnih postrojbi iz Trsta i Venezie Giulie. Tu bi ostali samo šef policije, policija i karabinjeri radi održavanja reda i javne sigurnosti, sve dok sovjetske snage ne bi donijele odluku o preuzimanju tih dužnosti", rekao je Cossiga.

"Corriere della Sera" je nove detalje koje iznosi bivši predsjednik Talijanske republike i doživotni senator donio pod naslovom "Cossigino otkriće: Ostavili bismo Trst SSSR-u", a oni su izneseni tijekom predstavljanja knjige Victora Zaslavskog "Staljinizam i talijanska ljevica", u izdanju Mondadorija.

Kako predviđa list, ove će Cossigine izjave zasigurno otvoriti nove putove istraživanja za povjesničare.

Pročitajte više