Dolar blizu rekordno niskog tečaja

TEČAJ eura dosegnuo je protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima rekordno visokih 1,3 dolara, prije nego su oštri protesti iz europskih institucija zaustavili njegovu daljnju aprecijaciju.

Tečaj eura u srijedu je dosegnuo najvišu ikad za bilježenu razinu prema američkoj valuti, 1,3005 dolara, prije nego se stabilizirao na 1,2973 dolara, skromnih 0,06 posto više nego u tjednu ranije. Verbalna intervencija europskih dužnosnika sprječava daljnji rast tečaja eura.

Nedavne špekulacije u američkim i japanskim medijima da će američka administracija tolerirati slabiji dolar dala je poticaj i jačanju japanske valute. Jen je tako poskupio 0,09 posto, na 105,5 jena za dolar. "Dolar klizi naniže. Postoji sklonost ulagača prodaji dolara, a glavnu brigu predstavlja manjak u bilanci plaćanja", ocijenila je raspoloženje na tržištu Daragh Maher, valutni strateg u Caylonu. Dolar se spustio i 0,5 posto prema švicarskom franku, tako da stoji 1,1712 franka. U odnosu na funtu jeftiniji je 0,04 posto, a funta iznosi 1,8567 dolara.

Od početka listopada tečaj dolara spustio se pet posto prema jenu i šest posto u odnosu na euro, kako tržišta strahuju da SAD neće uspjeti privući dovoljno inozemnog kapitala da bi pokrio svoj golemi manjak u bilanci plaćanja. Strahuje se da bi inozemni ulagači mogli izgubiti povjerenje u golemim dugovima pritisnuto američko gospodarstvo, te da će kapital stoga plasirati negdje drugdje u svijetu. "Neuspjeh dolara da ostvari podršku od dobrog izvješća o zaposlenosti u listopadu ukazuje na njegove vrlo slabe izglede u kratkome roku", izjavio je Derek Halpenny, analitičari Bank of Tokyo. "Uz posvemašnju usredotočenost deviznih tržišta na problem američkih manjkova u proračunu i bilanci plaćanja, postoji ozbiljan rizik da prodaje dolara prerastu u krizu povjerenja", dodao je.

Trgovina je početkom tjedna bila slabašna, kako je većina tržišnih sudionika očekivala zasjedanje Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed i podizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda. Fed je odlučio podičio ključnu kamatnu stopu na dva posto, što je od srijede ublažilo pritiske na korekciju tečaja zelene valute.

A njegova oštra korekcija od sredine listopada prema euru izazvala je žestoke kritike europskih zakonodavaca, zabrinutih oko utjecaja naglog jačanja eura na eurozonu. Europska komisija upozorila je da su nagle promjene tečajeva loše za rast, a to pitanje posve će sigurno biti aktualno na sastanku europskih ministara financija idućega tjedna. I iz Europske središnje banke guverneri su u nekoliko navrata upozorili da se protive naglim promjenama valutnih tečajeva, zbog čega dugoročni ulagači oklijevaju s kupnjama eura za dolare. "Ako se takve izjave nastave, mnogo će teže biti probiti granicu od 1,3 dolara za euro", izjavio je McMahon.

Sve više zabrinjavaju i novi pokazatelji iz eurozone. Indikator očekivanja njemačkih investitora ZEW u studenom je smanjen na 13,9 indeksnih bodova, prema listopadskih 31,3 što je osjetno ispod očekivanja ekonomista koja su se kretala oko 30 bodova. Usporio je i gospodarski rast na svega 0,1 posto u trećem tromjesečju. "Ostao je tek mali broj optimista u pogledu Njemačke među analitičarima na financijskim tržištima", kazao je Dirk Schumacher pri Goldman Sachsu.

Pročitajte više