Dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a je najgori mogući scenarij za Milanovićev SDP

Foto: Hina

KAKO sada stvari stoje, Andrej Plenković mogao bi biti jedini kandidat za šefa HDZ-a. Iako su još prije tjedan dana potencijalni kandidati iskakali iz sata u sat, HDZ-ovci su se na kraju još jednom pokazali pravim i poslušnim partijskim vojnicima i svi redom odustali od kandidature.

Jučer je od kandidature odustao i Darko Milinović.

"Sad su mi javili da sam skupio preko 5000 potpisa za kandidaturu. Ja sam ovih dana obavio niz razgovora i danas sam obavio razgovor s Plenkovićem. Razgovarali smo o budućnosti i viziji HDZ-a i Hrvatske. Shvatili smo da nema neke velike razlike, da imamo gotovo identičnu viziju HDZ-a i Hrvatske. Shvatili smo da se na tim malim razlikama ne bi trebalo iscrpljivati u unutarstranačkoj bitci", rekao je Milinović koji se brzo usuglasio u svemu s Plenkovićem iako ga je prije samo nekoliko dana prozivao i govorio kako šef HDZ-a treba biti netko tko je 20 godina krvario za stranku. Plenković je, podsjetimo, u HDZ ušao 2011. godine.

Jedina nepoznanica ostaje Zlatko Hasanbegović, ikona ekstremne desnice i radikalno-desnog krila HDZ-a koje nije zanemarivo. Hasanbegović još uvijek šuti i moguće procjenjuje svoje izglede, ali i to bi se trebalo znati kroz nekoliko dana.

Kao što su bezrezervno i nekritički podržavali Tuđmana, Sanadera, Kosoricu i potom Karamarka, većina HDZ-ovaca jednako će tako lako stati na Plenkovićevu stranu. Doduše, HDZ-ovci su se svih navedenih lako odricali i okretali leđa, ali to nije nešto o čemu bi Plenković sada trebao razbijati glavu. Njemu i stranci je za sada najbitnije da unutarstranački izbori prođu što tiše i bezbolnije, a ukoliko on zaista ostane jedini kandidat šanse da se to dogodi su velike.

No, izbor Plenkovića mogao bi izazvati tektonske poremećaje u SDP-u. SDP i Zoran Milanović kampanju za prošle izbore gradili su isključivo na plašenju naroda Karamarkovih HDZ-om i njegovim radikalnim satelitima. Milanović i ekipa su, da se razumijemo, imali potpuno pravo i to se pokazalo ubrzo nakon izbora kad su u centar javnosti, osim radikalnih HDZ-ovaca, došli razni Tepeši, Ćorići i Ilčići sa svojim suludim idejama i stavovima kojih se veliki dio javnosti grozi.

Milanovićeva pila naopako

Tako bi se mogla dogoditi situacija da Plenković bude jednako neprihvatljiv i Zoranu Milanoviću i jednom Peri Ćoriću. Jer ako će Plenković zaista biti ono kako je predstavljen, odnosno umjereni političar desnog centra koji će od HDZ-a načiniti umjerenu, europsku i demokratsku stranku lišenu ekstremnog desničarenja i tipova kojima se cijela politika svodi na postavljanje trometarskog križa u Sabor, SDP bi mogao doživjeti snažan udarac. A radikali poput HSP AS-a bi mogli potpuno nestati.

"Plenkovića znam godinama i iskreno govoreći, po onome što znam, pripadao bi liberalnoj struji SDP-a. Što radi u HDZ-u, ne znam, ali to je njihova stvar", rekao je Milanović prije nekoliko dana, nimalo slučajno.

Naime, normalni HDZ najgori je mogući scenarij za aktualni SDP. HDZ bez fašizma, ustaštva, pričanja o komunistima i Srbima, HDZ bez Hasanbegovića, Tepeša i Ćorića, HDZ bez jeftinog i lažnog domoljublja izbit će većinu argumenata i retorike koju Milanović sada koristi.

A jednom kad ideološka zastrašivanja koja je do sada SDP s pravom potencirao prestanu biti glavna tema, glavna tema postat će ekonomija. A tu, s raznim Marasima i Zmajlovićima, Milanović je na skliskom terenu.

Pročitajte više