Dolenčić o novoj sezoni kazališta "Gavella" i kritikama predstave "Paravani"

RAVNATELJ Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" Krešimir Dolenčić najavio je danas kazališnu sezonu 2003./2004., tradicionalnu smotru predstava odigranih ove sezone i s novinarima razgovarao o kazališnoj kritici u kontekstu negativnih kritika predstave "Paravani".

Tradicionalna smotra predstava odigranih u Gavelli u sezoni 2002./2003. održat će se od 9. do 29. lipnja pod nazivom - Gavella i Europaplakat fair. Smotra je nastavak ciklusa "Gavella Vama" koji traje tijekom cijele sezone a u sklopu kojega to zagrebačko kazalište jedanput mjesečno prodaje karte za predstavu po cijeni od 15 kuna.

Kako je rekao Dolenčić, isti novčani iznos publika će trebati izdvojiti i za predstave koje će biti prikazane na smotri. Osim toga, publika će ponovno putem ankete moći izreći svoj sud o najboljoj Gavellinoj predstavi, a na zaključnoj večeri 29. lipnja održat će se svečano izvlačenje nagrade za publiku "Kazalište nagrađuje". Tada će se dodijeliti i novčane nagrade "Europaplakat proreklam" za najbolju glumicu i glumca u iznosu od 10.000 kuna.

Kad je pak riječ o novoj kazališnoj sezoni 2003./2004., Dolenčić je posebice istaknuo predstavu "Trg heroja" austrijskoga dramatičara Thomasa Bernhardta u režiji Izraelca Davida Mouchtara Samoraia. Premijera će biti održana 7. studenoga ove godine, a Dolenčić je podsjetio da je Bernhardt koji je tekst napisao pred 17 godina zabranio da se predstava izvodi izvan Austrije. Poslije njegove smrti, dodao je, predstava je u Austriji izvedena samo jednom i izazvala je žestoke polemike. Dolenčić vjeruje da će ta predstava imati snažan odjek i u Hrvatskoj.

I dok je Dolenčić naglasio da je nova sezona "Gavelle" u znaku obilježavanja 50. godišnjice osnutka toga kazališta, novinarska primjedba bila je da će obljetnička sezona proteći "bez ijednoga velikog imena hrvatskoga kazališta". Ravnatelj "Gavelle" složio se da je primjedba točna.

Polemična rasprava Dolenčića i novinara uslijedila je nakon Dolenčićeva poziva novinarima na razgovor o predstavi "Paravani" Jeana Geneta u režiji Ranka Zidarića.

Tu predstavu negativno je ocijenio dio zagrebačkih kazališnih kritičara dok je Dolenčić, kako je istaknuo, "posebno ponosan i u potpunosti stoji iza nje", a smatra ju i "najjačim gavelijanskim proizvodom u najboljem smislu"

Dolenčić je novinarima podijelio i tekst koji je za konferenciju priredila nekadašnja Gavellina dramaturginja Mani Gotovac a u kojemu ona ističe da je "mišljenja da predstava koju su ostvarili mladi ljudi iz Gavelle sama po sebi funkcionira".

Ranko Zidarić, redatelj spomenute predstave, smatra pak da kazališni kritičari te redatelji i glumci ne bi trebali biti dva suprotstavljena "tabora" već bi trebali surađivati zbog boljitka hrvatskoga kazališta.

Pročitajte više