Don Ivan Grubišić sastao se s nadbiskupom Barišićem: Sad smo 1:1

DON IVAN GRUBIŠIĆ sastao se danas sa nadbiskupom splitskom-makarskim Marinom Barišićem. O čemu su razgovarali sat i pol, Grubišić nije htio otkriti.

"Morate dopustiti da se dojmovi malo slegnu", bio je kratak Grubišić. "Znači, ništa?", pitali su ga novinari. "Pa i ništa je nešto. I pauza je sastavni dio glazbe", bio je filozofski raspoložen Grubišić, kojeg su danas članovi Udruge Dalmacija na čelu sa Lukyjem srdačno dočekali u konobi Kod Viđakovih kako bi proslavili njegov ulazak u Sabor.

"Ja sam glas vapijućeg u pustinji"

Don Ivan je kasnio, i to poprilično. Otkrilo se da se zadržao kod nadbiskupa.

S obzirom da su klerikalni krugovi vrlo jasno i nedvosmisleno vršili pritisak na don Ivana, kojem je onemogućeno da drži misu i prima penziju, pitali smo najstarijeg zastupnika novog saziva hrvatskog Sabora, je li se možda na sastanku sa Barišićem dotaknuo i tih tema.

"Mislim da smo jedan naprema jedan", poslužio se don Ivan nogometnim žargonom. 

Pitali smo ga hoće li se i dalje zalagati za revidiranje ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom.

"Da. I ne samo tih ugovora s Vatikanom, već svih ugovora sa vjerskim zajednicama i svih političkih povlastica na koje se rasipa novac poreznih obveznika. Ne stvaraju se nova radna mjesta, već se uhljebljuju, bilo rodijačkom, stranačkom ili interesnom vezom. Jasno da ću se protiv toga boriti. Ja sam glas vapijućeg u pustinji", kaže don Ivan. 

"Najprije bi trebalo deratizirati, dezinficirati i prozračiti Sabor"

Prokomentirao je i rezultate izbora. Ne čini mu se da je ostvaren neki veći napredak, unatoč smjeni vlasti.

"Problem je još uvijek u narodu. Da je narod poslušao da ne da glas ni jednima, ni drugima velikima, nego da je prepoznao program Saveza i Udruge Dalmacija, onda bi se lakše disalo. Ostali su vrlo vješti igrači, koji se služe retorikom koja je "passe", ali na tome održavaju vlast. S retorike ideoloških prepucavanja treba prijeći na rješavanje gorućih pitanja, poput zaposlenosti, opstanka naroda i mladih. Oni ne rade na tome ništa. Oni će, kažu, graditi još jedan kat Banovine i Banskih dvora da mogu zaposliti sve svoje, a drugi po kantama neka preturaju. To nije dobro. Mi 70 milijardi iz proračuna dajemo na plaće, a na ulaganje u proizvodnju ni kune", kaže don Ivan. 

Pitali smo ga kakve bi korake poduzeo da je on na vlasti.

"Najprije bi trebalo deratizirati, dezinficirati i prozračiti Sabor! Govorim u metafori. Treba dovesti nove ljude, sposobne, mlađe gurati naprijed da preuzmu odgovornost, a ne one koji su sedam saziva u Saboru i bit će tamo dok ne umru", drži Grubišić.

"Neću se kandidirati za gradonačelnika Splita"

S obzirom na značajnu podršku koju je dobio u Splitu, novinari don Ivana često pitaju hoće li se kandidirati za gradonačelnika.

Jučer je još razmišljao, a danas je siguran da - neće. Podržat će nekog kandidata. Možda se još koji put predomisli.

Pročitajte više